Áramot fejlesztettek csokoládéból
Csokoládégyári hulladékból állítottak elő elektromos áramot brit egyetemi kutatók.
Elem helyett |
Mikor a baktériumok enzimjei fermentálni kezdték a csokoládé hulladékban lévő cukrot, sok számukra mérgező szerves sav - például hangyasav - keletkezett, amit a baktériumok gyorsan hidrogénné kezdték konvertálni.
A csokoládégyártás hulladékai általában szemétdombra kerülnek. Az elképzelés, hogy élelmiszerhulladékból energia nyerhető, nem korlátozódik a csokoládéra, hiszen szinte minden élelmiszer hulladék feldolgozható biológiai módszerekkel, és a megfelelően tervezett élelmiszer-feldolgozó üzemek a mainál jóval energiatakarékosabb módon működhetnek.
A kutatók ugyanezeket a hidrogenáz enzimet termelő baktériumokat arra is rá tudták bírni, hogy vonják ki a drága palládiumot az autók roncstelepre került katalizátoraiból - olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.