2006. október. 31. 16:26 MTI Utolsó frissítés: 2006. október. 31. 16:27 Tech

A mikrózott sültkrumpli egészségesebb

A hasábburgonya előpárolása a mikrohullámú sütőben jelentősen csökkenti a rákkeltő anyagok keletkezését a sütésnél - állapították meg török kutatók.

Mikrózva fogyassza!
© Dripnet
Az akrilamid nevű anyag rákkeltő hatását néhány esztendeje mutatták ki; ez az anyag különösen a nagy hőmérsékleten való sütésnél keletkezik.

A török kutatók először 10 és 30 másodpercnyi ideig tették be a krumplidarabokat a mikrohullámú sütőbe, és 850 watton mikrózták azokat, ezt követően napraforgóolajban 150 és 190 fok között sütötték és vizsgáltak az akrilamid képződését, a víztartalmat és a hőmérsékletet.

Ezt követően mikrózás nélkül sütötték ki a krumplit, és megállapították, hogy az elősütött krumpli 60 százalékkal kevesebb rákkeltő anyagot tartalmazott.

A kutatók szerint ezt az eljárást elsősorban az ipar hasznosíthatja, hiszen csak rövid ideig tart, és nagy mennyiségben is használható.

Amióta 2002-ben fölfedezték az akrilamidot, a kutatók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek révén megakadályozható ennek az anyagnak a keletkezése. Az akrilamid már 120 Celsius-fokon létrejöhet, de 170 foktól ugrásszerűen megnövekszik a jelenléte- olvasható a wissenschaft.de című német internetes lapban.