2005. július. 05. 13:08 MTI Utolsó frissítés: 2005. július. 05. 13:24 Tech

Nagy siker a Tempel 1 üstökös megtorpedózása

Bár az alapos vizsgálatok több hónapot is igénybe vesznek, a NASA tudósai már az első nyilatkozataikban nagy sikernek minősítették a Tempel 1 üstökös megtorpedózását.

A Deep Impact űrszonda becsapódó egysége és az üstökös hétfői összeütközéséről az amerikai űrkutatási hivatal által kapott felvételeken két anyagkilövellés látszik. Az első oszlopszerűt később egy nagyobb, gömbként táguló követte, s azt jelezték a tudósoknak, hogy a becsapódó szondaegység előbb puha, üledékes anyagot ért, majd az üstökös mélyebb rétegében kemény anyagba ütközött. A Tempel 1 felizzott, fényereje mintegy negyedóráig az eredeti ötszöröse volt.

Kattintson a képre a cikkhez tartozó galéria megtekintéséhez!
© AP
Az öt tonna dinamit felrobbantásával azonos erejű becsapódás nyomán kilövellő por és gázok még akár hetekig eltakarhatják az üstököst, s a világűrben lévő szondák, egyéb űreszközök csak a felhő eloszlása után kezdhetnek hozzá a megfigyeléshez.

A kutatók remélik, hogy sikerült elég mély krátert - ez házméretűtől a futballpálya méretűig bármilyen lehet, attól függően, hogy milyen szilárd az eltalált anyag - ütni a Tempel 1-en, s feltárul előttük az égitest magja. A gázból, porból, szerves anyagból és jégből álló üstökösök ugyanis a Naprendszer legtávolabbi részeiből származnak, s mivel galaxisunk keletkezése idején a Nap nem melegítette fel őket, a belsejükben, fagyott állapotban megőrizték azt az anyagkeveréket, amelyből 4,5 milliárd éve a bolygók kialakultak. A tudósok azt is feltételezik, hogy a 3,9 milliárd évvel ezelőtti erős üstököstevékenység idején a Földdel összeütköző üstökösök hozták a bolygóra a vizet és az első szerves anyagot.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?