2010. október. 22. 21:47 MTI Utolsó frissítés: 2010. október. 22. 21:52 Természet

Megelőzhető a rosszindulatú daganat kis dózisban szedett aszpirinnal?

14 ezer fős kontrollcsoportban vizsgálták a gyógyszer hatékonyságát brit kutatók. Elsősorban a vastagbél- és a végbélrák esetében figyelték meg a kockázat jelentős csökkenését.

Az alacsony dózisban szedett aszpirin csökkenti a rosszindulatú vastagbél- és végbéldaganatok (kolorektális tumorok) kockázatát - közölték brit kutatók a Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmányukban.

A kolorektális tumorok a tüdőrák után második leggyakoribb rosszindulatú daganatféleségek az iparilag fejlett országokban. Évente egymillió új esetet diagnosztizálnak a világban, s a betegség 600 ezer életet követel. Az átlagembernek 5 százalék az esélye, hogy élete folyamán vastagbél-, vagy végbélrák alakul ki nála.

Az oxfordi John Radcliff kórház kutatói Peter Rothwellel az élen négy olyan nagyszabású követéses kutatás eredményeit elemezték, amelyekben az aszpirin hatékonyságát vizsgálták a stroke (agyi érkatasztrófa) megelőzésében. A vizsgálatban összesen 14 ezer személy vett részt, a résztvevők fele szedte az aszpirint alacsony dózisokban.

Azoknál a személyeknél, akik naponta szedték az aszpirint, a vizsgálat megkezdése után 6 évvel a vastagbélrák kockázata 24 százalékkal csökkent a kontrolcsoporthoz képest, a daganatos elhalálozás pedig 35 százalékkal volt alacsonyabb.

Mint a kutatók rámutatnak, még az alacsony dózisban szedett aszpirin is hatékony, ám óvnak attól, hogy bárki kezelőorvosa megkérdezése nélkül elkezdje a szedését. Az aszpirin ugyanis néha halálos vérzést is okozhat a gyomorban és bélrendszerben. Prevencióként olyan személyeknél célszerű megfontolni az alkalmazását, akiknek a családjában előfordult kolorektális tumor, vagy akinél már eltávolítottak a vastagbélből polipokat.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.