Nem csak hogy nem szégyenletesnek, de egyenesen követendő példának tartjuk, ha valaki úgy dönt, a saját energiája...
Nem csak hogy nem szégyenletesnek, de egyenesen követendő példának tartjuk, ha valaki úgy dönt, a saját energiája helyett inkább némi pénzt áldoz a karácsonyi süteményekre. Persze nem az előrecsomagolt bolti beiglire gondolunk, sőt egyáltalán nem gondolunk sem előrecsomagoltra, sem beiglire, inkább rendelésre készülő finom tortákra. Valójában még korábban, egy születésnap kapcsán kezdtük el körüljárni a tortarendelés témakörét, de aztán rájöttünk, hogy bizony nagyon is aktuális lehetőségről van szó. Hiszen egy szép torta akár ajándékként is szóba jöhet, különösen ha olyan embert kell meglepnünk, akinek mindene megvan. Persze édességből is létezik sokféle, a könnyű, gyümölcsös túrótorta és a jóféle, tömős csokoládé egészen más hatást kelt, úgyhogy érdemes a döntés előtt tájékozódni.
Ha pedig rendelünk, akkor már csak az a kérdés, hogy honnan és mennyiért tegyük? Tudjuk-tudjuk, a Daubner. Igen, valóban, ár-érték arányban elég jók, de az a borzalmas sorbanállás, a nagyüzemi érzés viszont riasztó, és unalmasak is már ugyanazok az ízek. Egyébként meg igenis arrogánsnak tartjuk, hogy semmilyen módon nem hajlandóak a neten kommunikálni a vásárlókkal. Nem mintha máskor olyan nagy erősségük lenne a beszélgetés. Szóval, hagyjuk a Daubnert, tágítsuk kicsit a látókörünket!
Következő természetes elgondolás a Szamos, már kóstoltuk is a nagyon drága trüffeltortájukat egyszer, de a honlapon nem találtuk a termékek között. A MOM Parkban mindenesetre meg lehet venni az alagsori kis üzletben 8-9 ezer forint emlékeink szerint, de a mi ízlésünknek túl tömény.
A Horváthról hallani sem szeretnénk, nem rajongunk az olyan helyekért, ahol a látvány fontosabb, mint a tartalom. Többször próbáltuk őket, sose értettük, miért a nagy felhajtás. És akkor még ott a sor is, ami hétvégéken, ünnepek előtt rendszeres.
Sokan esküsznek az Augusztra, tavaly mi is onnan rendeltük a óvodába szánt tortát, mert a kóstolás után haza már nem szívesen hoztunk volna belőle. A cukor sajnos elnyomott minden ízt, ebből kifolyólag a gyerekek imádták persze. Részünkről befejeztük velük a próbálkozást, az idén a Szív utcai kis cukrászdában vettük meg a Tölgyfa csoportnak szánt darabot, sokkal jobban jártunk.
A Gerbeaud igazán nem tartozik a kedvenceink közé, ám leglepően jó áraik vannak egész tortákra, 4-5 ezer forintért már 14 szeletet is kaphatunk, de bizonyos ízek drágábbak. Sajnos, a honlapjukon nem is említik a rendelés lehetőségét, pedig nem rossz a választékuk, érdemes benézni vagy odatelefonálni.
Egy olyan luxus szállodában, mint a Le Meridien is van egy ideje take away, mégpedig a helyben fogyasztós áraknál olcsóbban, egy 10 szeletes torta 8500 forint. Természetesen bármilyen extra rendelhető, specialitásuk a Royal csokoládé, ami meglehetősen ütős darab emlékeink szerint, a tapasztalat azt mutatja, egy fél szelet is elegendő lehet, annyira gazdag, úgyhogy valószínűleg kevesebb kell belőle, mint általában. Vagy mégsem, de akkor majd legközelebb kettőt veszünk.
A Kempinskiből is lehet rendelni, bár sajnos csak tortát és nem azt a csodálatos csoki szuflét, amiben a séf annyira erős, de a világ nem lehet tökéletes. A tortákhoz 1000 forintnyi pluszért még egy csinos fadoboz is jár, ami, ha ajándékba visszük, különösen jól jön. A konyha ajánlata a rendkívül tartós Kempinski torta illetve a dekoratív Opera, amely nugát és fehér nugát keveréke, de természetesen nyitottak minden elképzelésre akár ízekről, akár a díszítésről van szó és meglehetősen gyorsak is, nincs szükség több napos várakozásra.
Természetesen egyik kedvencünk, a Lukács sem maradhat ki a felsorolásból. Állításuk szerint szinte bármelyik süteményüket el tudják készíteni nagyban, még a csokoládé mousse-t is, érdekes lehet. Hogy pontosan melyik tortájuk a legjobb, azt nehéz lenne megmondani, a legnépszerűbb a tartósságáról is híres Lukács és a klasszikus Eszterházy. Az biztos, hogy az egyik legjobb magyar dobostortát náluk lehet kapni (bár Rapp Eszter házi készítésű változata mindenképpen különdíjas a témában) és a túrótortájuk is csodás, de gyakorlatilag mindent szerettünk náluk, úgyhogy érdemes többet is kipróbálni. Az ár itt is jóval kedvezőbb, mintha szeletben vásárolnánk, már 7 ezer forintért megkaphatunk egy egész tortát, és elég akár reggel odaszólni, aznap kész lehet a családi ünnep ékessége. Egészen különleges igényekkel, speciális formákkal, építményekkel, parfétortával persze érdemes hamarabb jelentkezni, de a cukrászoknak ez sem jelent gondot – talán még örülnek is, hogy végre valami kihívás.
És a végére egy tucatáru, amelyet azonban ennek ellenére nagyon szeretünk és rendszeresen fogyasztunk is. Az Ikea szerencsére már nem csak bútort árul, igyekeznek a svéd gasztrokultúrát is terjeszteni Magyarországon, jelentjük, sikerrel. A húsgolyójuk a világ egyik leggyakorlatiasabb minőségi találmánya, de most tortákról van szó, elnézést. Abból is van többféle, egy darabig mindig a csokoládés mandulásat vásároltuk, mostanában a vaníliás fut, de van karamellás és áfonyás is. Lisztet általában alig tartalmaznak, a mélyhűtőben sokáig elállnak és tíz perc alatt fogyaszthatók. Még születésnapi tortának is használtuk, nem olyan látványos, mint a cukrászdai termékek, viszont 1500 forintért nem drága és szívmelengtően praktikus. Hallottunk már olyat, hogy két ember befalta az egészet, nálunk az egész családnak elég az aprócskának látszó torta (legalábbis étkezés után fogyasztva), mivel meglehetősen tömény.
A kommentekben örülünk további forrásoknak, több szem többet lát alapon.