2014. január. 30. 21:18 MTI Utolsó frissítés: 2014. január. 30. 21:17 Plázs

Rákkeltők lehetnek a rákellenes antioxidánsok a dohányosoknál

Egyes rák ellen ajánlott antioxidánsok a dohányosoknál és más, nagy kockázatú csoportoknál növelhetik a tüdőrák veszélyét - derült ki egy új svéd kutatásból.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek más molekulák oxidációjának megelőzésével bizonyos rákkeltő sejtkárosodásokat késleltetnek. Az antioxidánsok közé tartozik például az A-, a C- és az E-vitamin, egyes gyógyszerek és étrendkiegészítők.

Hosszú ideig azt gondolták ezekről az anyagokról, hogy rákmegelőző hatásuk lehet, ám friss klinikai próbák eredményei arra utalnak, hogy a tüdőrákot valójában nem képesek megelőzni. A hatás oka azonban egyelőre ismeretlen - olvasható a Science Translational Medicine című szaklapban.

A Göteborgi Egyetem Martin Bergo vezette kutatócsoportja két elterjedt antioxidánst, az E-vitamint és az N-acetil-cisztein (NAC) hatását tesztelte olyan egereken, amelyek szervezetében kialakulóban volt a tüdőrák.

Bergo szerint ezek az antioxidánsok háromszorosára növelték a daganatok számát és a tumor agresszivitását is. Az antioxidáns hatása az adagtól függött, ami azt jelenti, hogy ha kis adagban kapták az egerek, kicsit növekedtek a daganatok, ha nagyobb adagot kaptak, akkor sokat nőttek - magyarázta a kutató.

A tudósok megvizsgálták az emberi tüdőráksejteket is, és a laboratóriumi tenyészetben azt találták, hogy az antioxidánsok segítették a rendellenes sejtek növekedését. Bergo szerint ez arra a lehetőségre utal, hogy az emberi tüdőrák esetében is hasonló lehet a hatás, mint az egereknél.

Úgy tűnik, az antioxidánsok egy rákellenes fehérje, a p53 termelődésének visszafogásával segítették elő a rák növekedését, bár ugyanezek az anyagok a sejteket károsító szabad gyökök számát is csökkentik. Ha az egerekben és az emberi sejttenyészetben kiiktatják a p53-at, akkor az antioxidánsoknak nem lesz hatásuk - írták a kutatók.

Kicsi, fel nem ismert tüdődaganatok bárkinél kialakulhatnak, dohányosoknál azonban sokkal nagyobb erre az esély. Nekik nem lenne szabad étrendkiegészítő antioxidánsokat szedni, mert ezek az anyagok felgyorsíthatják a rák növekedését - figyelmeztetett Per Lindahl, a tanulmány másik szerzője, azt azonban hozzátette, hogy az eredményeket további kutatásoknak is alá kell támasztaniuk.

Kutatásuk üzenetét úgy foglalta össze, hogy mivel az antioxidánsok ártalmasak lehetnek, a tüdőrákosok és a dohányosok csak nagy elővigyázatossággal szedjék őket. A következő lépésben más antioxidánsok hatását is kipróbálják, és tesztelik, más rákfajták esetében is tapasztalható-e a most felfedezett hatásuk.