A magyar nők egynegyedével előfordult már, hogy a bőre érzékenyen reagált egy arckrémre, 4 százalékuk pedig allergiás a kozmetikumok több hatóanyagára. De vannak olyanok is, akik soha nem krémezik az arcukat.
Az allergia egyre nagyobb figyelmet kap, nem véletlenül, hiszen a környezetünkben lévő nem természetes anyagok, és az immunológiai tényezők mind hozzájárulnak a bőr érzékenységéhez. Egy friss felméréséből kiderült, hogy a magyar nők jelentős részének érzékeny az arcbőre a ma kapható krémek egyes összetevőire.
A kutatás eredményei szerint a nők közel 80 százaléka használna szívesebben kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó arckrémeket, ugyanakkor a többségük ezeket túlságosan drágának találja. Az allergia nem válogat, a mesterséges anyagok a fiatal bőrön is kontakt dermatitist, azaz bőrgyulladást okozhatnak. Megoldás lehet erre, ha természetes összetevőket tartalmazó arckrémeket használunk.
Az NRC piackutató által elvégzett felmérésből emellett az is kiderült, hogy az arcápolási készítményeket elsősorban a felsőfokú végzettségű nők használják. Míg a diplomásoknak 70 százaléka rendszeresen, 21 százaléka pedig többé-kevésbé következetesen krémezi arcbőrét, addig a középfokú vagy általános iskolai végzettségű felnőtt nők 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem használ arckrémeket.
Nincs bennük szilikon
„A bio-, illetve natúrkozmetikumok előnye a hagyományos termékekhez képest leginkább abban érthető tetten, hogy ezek a gyártók a természetesség hívei, így növényi alapanyagokat, illóolajokat használnak, és törekednek a káros anyagok kiszűrésére” – szögezte le megkeresésünkre Vass Ilona bőrgyógyász. Nincs bennük szilikon, így például nem pumpálják fel mesterségesen a bőrt, de az ásványolaj-származékokat is nélkülözik az előállításnál.
Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a természetes kozmetikumok is tartalmaznak bizonyos emulgeáló és tartósító anyagokat, ezek arányait pedig a minősítő szervezetek határozzák meg. Ugyanakkor a natúr és a bio kozmetikumok is okozhatnak allergiát, egyéni érzékenységet. Nem árt arra is odafigyelnünk, hogy meddig tartható el a termék, mert gyorsan romlik, felbontás után pedig óvni kell a melegtől és a levegőtől.