2011. május. 16. 17:47 Medipress Utolsó frissítés: 2011. május. 16. 17:44 Plázs

Egy kanál cukor a baktériumok ellen?

A cukor javítja az antibiotikumok hatásfokát – állítják a Bostoni Egyetem kutatói.

A megállapítás szerint a szőlőcukor és a gyümölcscukor fokozza a baktériumok antibiotikumokra való érzékenységét. Sok kórokozó ellenállási képességgel rendelkezik a gyógyszerekkel szemben, melyet úgy érnek el, hogy mintegy „hibernált” állapotba kerül. A túlélt baktérium aztán később újra aktiválódik, ami a betegség kiújulását eredményezi.

A Nature oldalain közölt vizsgálat megállapította, hogy a cukor kihozza a baktériumokat a hibernációból, ami ismét fogékonnyá teszi őket a kezeléssel szemben. A módszert az Eschericia coli nevű baktériumon tesztelték, mely igen gyakran okoz húgyúti fertőzéseket. A módszer segítségével a kutatók képesek volta kiirtani a kórokozók 99,9 százalékát, mintegy két órán belül. Ugyanakkor cukor nélkül a gyógyszer hatástalan volt.

A kutatók a jövőben a cukor tuberkulózisra gyakorolt hatását tervezik tesztelni. 

Kult Kovács Bálint 2024. december. 27. 20:00

„Nem hívtak el a castingra, úgyhogy azt mondtam, nem lesz műtét”

Hogy Major Erik generációja egyik legjobb színésze, az is jelzi, hogy háromszor is jelölték a legígéretesebb pályakezdő díjára, és idén meg is nyerte a Színházi Kritikusok Céhe elismerését. A Radnóti Színház színészével bűnöző édesapja örökségéről, szeretetlenségről és arról is beszélgettünk, miért érezte úgy, visszaadhatja élete egyik legfontosabb főszerepét.