2010. november. 22. 10:42 MTI Utolsó frissítés: 2010. november. 22. 10:42 Plázs

Higany, dioxin, hormonok: mi kerül az ételeinkbe?

Az európai fogyasztók 31 százalékát az élelmiszerek vegyi szennyezése aggasztja a legjobban az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatok közül - derül ki egy felmérésből, amit az Eurobarometer készített.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal(EFSA) honlapján közzétett felmérés szerint 30 százalék a második legnagyobb kockázati tényezőnek a hústermékek antibiotikum és hormontartalmát jelölte meg. Nagyon tartanak az élelmezési célra szánt állatok klónozásától (30 százalék), illetve az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagoktól, például a halakban fellelhető higanytól, vagy a sertéshúsban található dioxintól (29 százalék).

Kevesebben tartják rendkívül aggasztó kockázatnak az élelmiszerek bakteriális szennyezését (23 százalék), és még ennél is kevesebben a táplálkozástani kockázatokat, például az elhízást (15 százalék) vagy az egészséges étrend hiányát (15 százalék).

A felmérésből az is kiderül, hogy az európaiak az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatok tekintetében megbízható információforrásnak tartják a nemzeti és az európai élelmiszer-biztonsági hivatalokat.

Az EFSA megbízásából készült közvélemény-kutatás az elmúlt öt évben a második ilyen felmérés volt. A felmérést a 27 tagállamban 26.691, 15. életévét betöltött személyből álló reprezentatív mintán végezték 2010. június 9. és 30. között. A megkérdezettek válaszai több mint 500 millió európai fogyasztó nézeteit tükrözik.

 

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.