2009. december. 29. 13:19 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. december. 29. 13:25 Plázs

A WHO szerint 2011 előtt nem fékezhető meg a H1N1 okozta világjárvány

Túl korai még győzelmet hirdetni a H1N1 vírus elleni küzdelemben, ezt a világjárványt 2011 előtt nem lesz lehetséges megfékezni - közölte a Le Temps című svájci napilapban kedden megjelent interjúban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója.

"Azt gondolom, hogy óvatosnak kell lennünk, és figyelnünk kell a világjárvány alakulására a következő 6-12 hónapban, mielőtt azt mondhatnánk, hogy győztünk" - mondta a genfi lapnak Margaret Chan. "Túl korai azt mondani, hogy világviszonylatban túljutottunk a (H1N1) influenzajárvány csúcspontján...még hosszú a tél" - tette hozzá.

Chan hangsúlyozta, hogy négy évtized óta az első világjárványról van szó, olyan új vírusról, amely a világ több mint két régiójában tartósan terjed. Ezért a WHO vezetősége a virológusokkal, járványszakértőkkel és egészségügyi illetékesekkel történt konzultáció után júniusban úgy határozott, hogy kihirdeti a világjárványt. Megjegyezte, hogy a szervezetet döntéseinek meghozatalánál nem befolyásolja sem egyetlen ország, sem a gyógyszeripar.

A vezérigazgató kitért a H5N1 vírus által okozott madárinfluenza-járványra, amelytől azt várták, hogy világjárványt fog okozni, hiszen a megfertőzött emberek 60 százalékát megölte. Ez a vírus kevésbé rosszindulatú - tette hozzá. Mindazonáltal az emberiség még mindig nem készült fel egy H5N1 vírus által okozott világjárványra - figyelmeztetett, reményét fejezve, hogy a világnak nem kell szembesülnie egy globális madárinfluenza-járvánnyal. 

A H1N1 vírus több mint 200 országra terjedt ki, a laboratóriumok által megerősített halálesetek száma csaknem elérte a 12 ezret, de még legalább két évre van szükség a halálesetek pontos számának megállapításához - mondta a WHO vezérigazgatója.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.