2009. december. 07. 21:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. december. 07. 23:33 Plázs

Disznótoros: mi lesz a koleszterinnel?

A disznóölés időszaka november 30-tól, András napjától februárig tart. Hideg időben biztonságos az állat bontása, ilyenkor a húsok jól kiszellőznek, és nem kell félni a befülledésétől, romlásától. A disznóöléshez és a hús feldolgozásához kellő számú segítő kézre van szükség.

Bár a hipermarketek kínálata lehetővé teszi a különböző húsok, húskészítmények könnyű hozzáférhetőségét, mégis sokan vállalják a disznóöléssel járó munkát a jó minőségű hús, kolbász, szalámi és sonka reményében. Feltehetnénk a kérdést, miért együnk disznóhúst, ha ismerjük a nem éppen kedvező élettani hatásait, ha tudjuk, hogy telített zsírsavtartalma, koleszterintartalma nem tesz jót a szív- és érrendszernek, s elhízáshoz vezethet. Válaszként a táplálkozási piramisra utalunk.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online egészségportálján.