2009. augusztus. 12. 11:02 Utolsó frissítés: 2009. augusztus. 12. 10:51 Plázs

Nyolc ok, miért igyunk tejet

Az a tény, hogy Magyarországon meglehetősen alacsony a tej-, és tejtermékfogyasztás, azoknak a véleményeknek is köszönhető, amelyek azt hangoztatják, hogy a tej nem az erő és az egészség forrása. A fogyasztók gyakran tanácstalanok. A fehér ital táplálkozás-élettani jellemzőinek bemutatásával a döntésben szeretnénk segíteni.

Az immunrendszer javításért

A tejfehérje a tej kalciumtartalmával összefüggően fejti ki kedvező hatását az immunrendszerre. Vizsgálatok igazolták a tejben található egyik zsírsav, a mirisztinsav immunrendszert erősítő hatását is.

Egyes diétákban a tej is jelentős szerephez jut

A tej zsírja előnyös gyomor- és bélbetegségekben szenvedőknek. A túró kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amely a májbetegek részére teszi javasolttá a fogyasztását. A savanyított tejtermékek, például író, aludttej, joghurt, kefir egyes gyomorpanaszokra is kiváló. A reszelt sajt, vaj és tejszín erősítő hatású, roborálásra ajánlott.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online egészségportálján.