Beperelhetik az éttermeket, ha nem tüntetik fel a kalóriákat
Múlt péntek éjfél óta a New York-i éttermek 200-2000 dollár közötti büntetésre számíthatnak, amennyiben nem tüntetik fel az ételek kalóriaértékeit az étlapjukon.
Május óta több mint 12 ezer étterem ellen tettek panaszt a szabály megszegése miatt, de csak most, a türelmi idő leteltével szabhatnak ki büntetést rájuk. A New York-i állami éttermek szövetsége döntőbíróság elé vinné az ügyet – írja a New York Times.
A kalóriaszámlálási kampány része az elhízás ellen folytatott harcnak, hogy az elhízottak arányát csökkentsék a jelenlegi 56 százalékról. A szabályozás az olyan étteremláncokra is vonatkozik, mint a McDonald’s, Burger King, Dunkin Donuts, Starbucks vagy a Subway, amelyek a város 23 ezer éttermének a 10 százalékát adják, ezzel szemben a házon kívül elfogyasztott ételek egyharmada innen származik. Sok táplálkozástudományi szakértő úgy gondolja, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mennyi kalóriát fogyaszt, ha tudná, kevesebbet enne.
Az új szabálynak áprilisban kellett volna hatályba lépnie, de az étteremszövetség perre vitte az ügyet. A bíró a szövetség ellen döntött, de fellebbeztek, így az ügy továbbra is függőben van, ellenben a büntetések kiszabását megkezdték. A nagy étteremláncok egyébként kitették a kalóriatáblázatokat a megadott határidőig. Egy táplálkozástan-tanár, akivel a New York Times riportere találkozott egy McDonald’s étteremben, jó ötletnek tartja a dolgot, és úgy véli, így a vendégek kalóriaszegényebb ételeket választanak majd.
Egy Big Mac 300 kalóriával kevesebbet tartalmaz, mint egy Svájci burger. Egy Big Mac menü kólával és sült krumplival 1320 kalóriát tartalmaz, amely egy felnőtt napi energiaszükségletének 2/3 részét fedezi, a Burger King tripla Whoppere krumpli és üdítő nélkül is majdnem ennyi kalória.
Chuck Hunt, az étteremszövetség szóvivője szerint ők sosem ellenezték a kalóriák feltüntetését, de harcol a városvezetés merev szabályai ellen. Míg a közérdekű tudományos központ szóvivője tavaly októberben azt mondta, hogy itt volna az ideje, hogy az étteremláncok ne féljenek a kalóriaértékek feltüntetésétől és tekintsenek úgy a dologra, hogy így tisztességes harcot vívhatnak a vendégekért az egészségesebb menükkel.