2007. szeptember. 20. 12:44 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. szeptember. 20. 12:26 Plázs

Hogyan turbózzuk fel az immunrendszerünket?

A betegségmegelőzés sarkalatos pontja a jól működő immunrendszer, amely a hosszú és egészséges élethez vezet. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amely segít felturbózni a szervezetünket.

Igyunk, ne csak együnk. Igyunk bőségesen tiszta vizet, hogy kiürítsük a húgyúti baktériumokat. A napi ajánlott mennyiség: hatszor fél literes üveggel. Együnk legalább ötször naponta friss és mosott zöldséget/gyümölcsöt. Tartózkodjunk az olyan ételektől, amelyekben immungátló olajok vannak, úgymint kukorica, szójabab, sáfrány, napraforgó, mogyoró és repce.

Mindennapi vitaminok. Szedjünk multivitamint és ásványi anyagokat. Ha műtétünk volt, elképzelhető, hogy szükséges lehet a vas és K vitamin tartalmú készítmények választása. Mindennap együnk 200 IU (internationale unit – nemzetközi egység) E vitamint természetes formájában (tocopherol), de ne szedjük zselatin kapszulában. Fogyasszunk 1000 milligramm C vitamint naponta háromszor, ha lehet kalcium vagy magnézium aszkorbát formájában, naponta háromszor. Továbbá fogyasszunk 500 milligramm magnézium citrátot naponta kétszer. Ha vesebetegségben szenvedünk, vagy szívproblémáink vannak, konzultáljunk belgyógyásszal.

Szabadgyökfogók. Ha elmúltunk 50 évesek vagy volt már szívbetegségünk, juttassunk a szervezetünkbe 300 milligramm CoQ10-et (koenzim Q10, „szabadgyökfogó”) extraszűz olivaolajjal vagy rizsolajjal minden nap. Ez erősíti a szívet, és az immunrendszert.

Cink és szelén. Szedjünk 30 milligramm cinket minden nap, amely fokozza a szervezet védekező képességét és serkenti az immunrendszert. A napi 200 mikrogramm szelén fellendíti az immunitást. A 1,3- és 1,6-poli-béta-glükán gyorsan ható immunstimuláló, amelyet az élesztőgombák sejtfalából vonnak ki.