Anyagcsere problémákat okoz az üdítőfogyasztás
Azok az emberek, akik naponta fogyasztanak különféle üdítőitalokat, ötven százalékkal növelik a szívbetegséghez vezető metabolikus szindróma kialakulásának esélyét, mint azok, akik egy pohárnál kevesebbet isznak meg egy nap – állítja egy új tanulmány, amely szerint teljesen mindegy, hogy diétás vagy cukros italról van-e szó.
A metabolikus szindróma olyan anyagcsere-tünetegyüttes - alma típusú elhízás, emelkedett vérzsír-szint, magas vérnyomás és más egészségügyi problémák -, amely szorosan összefügg a szívbetegséggel, a stroke-kal, és a cukorbetegséggel.
Dobozos innivaló. Vitatott hatások © sxc.hu |
Ramachandran S. Vasan, a Boston-i Orvostudományi Egyetem professzora szerint, aki egyben a tanulmány vezetője is, a lényeg, hogy magas a kockázat, függetlenül attól, hogy mennyi és milyen típusú üdítőt fogyasztunk. Ez csak megerősíti azt a tényt, amit már eddig is tudtunk: az üdítőitalok fogyasztása kapcsolatba hozható a tömeggyarapodással és az anyagcsere problémákkal.
Az Amerikai Üdítőital Egyesület (American Beverage Association, ABA) nem ért egyet a tanulmánnyal, mivel szerintük éppen azt mutatja, hogy nincs kapcsolat az üdítőitalok és a megnövekedett szívbetegség kockázat között. „Az állítás szinte minden kalóriát tartalmazó élelmiszer termékre érvényes – ugyanis általában egészségügyi következménnyel jár, ha elfogyasztunk bármilyen kalóriatartalmú ételt, vagy italt” - szögezték le. Szerintük, az pedig egyenesen tudományosan valószínűtlen, hogy a diétás italok, amelyek nem tartalmaznak cukrot, tömeg- vagy vérnyomás növelő hatásúak lennének.
A tanulmány készítői felhívták a figyelmet arra: sosem állították, hogy közvetlen kapcsolat van az üdítők és a szívbetegség között. Hangsúlyozták, hogy az általuk felfedezett összefüggés az anyagcsere megbetegedések és az üdítők között van, és vonakodnak ezen túlmenően bármilyen spekulációba bocsátkozni. Szerintük további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi köze van az üdítőknek a metabolikus szindróma kialakulásához.
Az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association, AHA) közleményben reagált a tanulmányra. „Fontos megjegyezni: a tanulmány nem mutatta ki, hogy az üdítőitalok a szívbaj kockázati tényezői lennének. Csupán annyi derült ki, hogy a megvizsgált emberek között, akik üdítőitalokat ittak, nagyobb valószínűséggel alakultak ki a szívbetegség rizikófaktorai.”