Rákot okozhat az élelmiszerek karcinogén-tartalma
A természetes eredetű táplálékokban található karcinogén anyagok a sejtek örökítő anyagának változását okozzák, ami rendellenes működésben, daganatos átalakulásban is megnyilvánulhat - olvasható a kanadai Kingstonban működő Queen’s egyetem honlapján.
Az átlagemberek körében, a hétköznapi életben gyakran felmerül, hogy a "természetes" tápanyagok fogyasztása azért egészséges, mert a bennük található alkotóelemek, vegyületek még a daganatok, illetve akár más betegségek ellen is védő hatással rendelkeznek.
Ezzel szemben dr. Poh-Gek Forkert sejtbiológus és munkatársainak kutatásai során az igazolódott, hogy az olyan mindennapi, bárki által gyakran fogyasztott táplálékban, mint amilyen a sajt, a joghurt, a kenyér vagy a bor, nyomokban ki lehet mutatni daganat kialakulását elősegítő (karcinogén) anyagot. A sok fokhagymát tartalmazó étrend ezzel szemben kedvező hatású lehet. Dr. Forkert megfigyelése szerint a "természetes" eredetű táplálékokban található karcinogén anyagok hatására módosul, torzul a sejtek örökítő anyaga, ami elősegíti a kóros sejtburjánzást, a tumor kialakulását.
A kutatók munkájuk során egereken vizsgálták a vinil-karbamát hatását. Ez a vegyület etil-karbamát származék, egy olyan melléktermék, amely az alkoholtartalmú italok, valamint a sajtok, joghurtok gyártása során keletkezik, de a dohányban is megtalálható.
Az említett szert 1950 és 1975 között Japánban betegek millióinak adták egy fájdalomcsillapító gyógyszer egyik hatóanyagaként. Adatok azonban nem szólnak arról, hogy ennek nyomán kiugróan megnőtt volna a tumorbetegek száma Japánban.
A kutatók tanulmányukban annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy nem kell tartani az elfogyasztott élelmiszer esetleges karcinogén hatásától, mivel a sejtbiológiai vizsgálatok alapján az is állítható: a csekély mennyiségben fogyasztott karcinogének - nagy valószínűséggel - nem jelentenek rákos kockázatot - olvasható a kanadai egyetemi honlapon.