Vesedaganatot okozhat a kenyér
A túlzásba vitt kenyérfogyasztás elősegítheti a vesedaganat kialakulását - figyelmeztetnek olasz tudósok.
Rákkeltő a mindennapi? © Dripnet |
A Francesca Bravi által vezetett team 1992 és 224 között a milánói kórházakban 767 úgynevezett vesesejtes rákban szenvedő beteggel készített interjút. A kontrollcsoportot 1534 személy alkotta, akik nem szenvedtek a ráknak ebben a formájában. A felmérés alanyai részletesen beszámoltak a vizsgálatot megelőző két év étrendjéről, s a megválaszolandó kérdések 78 féle ételre és italra terjedtek ki.
A felmérés szerint a vesesejtes karcinómában szenvedők többnyire azok közül verbuválódtak, akik a legtöbb kenyeret fogyasztották. Bár kisebb mértékben, az összefüggés a tésztafélék és a rizs fogyasztása között is kimutatható volt. Ugyanakkor azok étrendjében, akik nem szenvedtek vesetumorban, a zöldség, baromfi és feldolgozott húsok domináltak. Semmi összefüggést nem találtak viszont a vesekarcinóma és a kávé, tea, levesek, tojás, vörös húsok, hal, sajt, burgonya, gyümölcs, édesség, vagy a cukor fogyasztása között.
A kutatók a veserák családi előfordulását, a vizsgálati alanyok dohányzását és alkoholfogyasztását is figyelembe vették. A tanulmány ugyanakkor nem bizonyította, hogy bármelyik specifikus étrend fokozta, vagy csökkentette volna a veserák kialakulásának veszélyét.
Az orvosok gyakorta nem tudják megmagyarázni, miért alakul ki az egyik embernél a daganat, s a másiknál pedig miért nem. A kutatók szerint a finomított lisztből sütött készítményekben bővelkedő és kevés zöldséget tartalmazó diéta azonban kedvezőtlen hatást fejthet ki, elősegítve a vesesejtes rák kialakulását.