Az eper megvéd az Alzheimer-kórtól
Az eperben található biokémiai anyagok hozzájárulnak a memória és a mentális funkciók karbantartásához – írja a Newstarget.com.
© Dripnet |
Mindkét csoportnak két objektumot mutattak. Az egyik objektumot minden nap kicserélték egy másik, eltérő formájú tárgyra. Az egerek emlékezetét úgy tesztelték, hogy mennyi időt töltenek az új tárgy megfigyelésével. A kutatók úgy találták, hogy azok az egerek, amelyek étrendjébe belekeverték az eperben található kémiai anyagokat is, sokkal hamarabb idézték fel az előző napi tárgyak alakját.
Pamela Maher professzor, a kutatás vezetője azt mondta: „A biokémiai alternatívák fejlődésének köszönhetően a gyógyszergyártók Szent Gráljává vált a biztonságos, szájon át alkalmazható gyógyszer kifejlesztése, amely segít megőrizni az elme élességét, és egy új lehetőséget mutat nekünk az Alzheimer-kór megakadályozásában is”. Maher kutatásai bebizonyították, hogy az eperben található antioxidánsok aktiválják az agyban a memória állapotáért felelős receptorokat, ezáltal elősegítik a memória megőrzését, erősítik a kapcsolatot a neuronok között.
Mivel ezek a kémiai anyagok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, megakadályozzák az agy károsodását, és az idegrendszeri elváltozásokat. „Feltételezzük, hogy ezek az összetevők nem csak azért előnyösek, mert megakadályozzák a neuronsejtek elhalását, hanem azért is, mert elősegítik a megfelelő kommunikációt a neuronok között.” Hasonló kémiai anyagok találhatóak a paradicsomban, hagymafélékben, almában, narancsban, barackban, szőlőben és a kiviben is.