2006. november. 08. 19:35 hvg.hu Utolsó frissítés: 2006. november. 08. 19:06 Plázs

Az eper megvéd az Alzheimer-kórtól

Az eperben található biokémiai anyagok hozzájárulnak a memória és a mentális funkciók karbantartásához – írja a Newstarget.com.

© Dripnet
A San Diego-i Salk Institute által végzett kutatások szerint az eper segít megőrizni a memória frissességét, és megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását. A kutatók szerint az eperben található növényi kemikáliák nagymértékben hozzájárultak a memória és a mentális funkciók karbantartásához az egereknél. A tudósok két csoportra osztották a kísérleti egereket. Az első kontrollcsoport normális mennyiséget kapott az eperben található kémiai anyagokból, a másik csoport pedig egyáltalán nem.

Mindkét csoportnak két objektumot mutattak. Az egyik objektumot minden nap kicserélték egy másik, eltérő formájú tárgyra. Az egerek emlékezetét úgy tesztelték, hogy mennyi időt töltenek az új tárgy megfigyelésével. A kutatók úgy találták, hogy azok az egerek, amelyek étrendjébe belekeverték az eperben található kémiai anyagokat is, sokkal hamarabb idézték fel az előző napi tárgyak alakját.

Pamela Maher professzor, a kutatás vezetője azt mondta: „A biokémiai alternatívák fejlődésének köszönhetően a gyógyszergyártók Szent Gráljává vált a biztonságos, szájon át alkalmazható gyógyszer kifejlesztése, amely segít megőrizni az elme élességét, és egy új lehetőséget mutat nekünk az Alzheimer-kór megakadályozásában is”. Maher kutatásai bebizonyították, hogy az eperben található antioxidánsok aktiválják az agyban a memória állapotáért felelős receptorokat, ezáltal elősegítik a memória megőrzését, erősítik a kapcsolatot a neuronok között.

Mivel ezek a kémiai anyagok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, megakadályozzák az agy károsodását, és az idegrendszeri elváltozásokat. „Feltételezzük, hogy ezek az összetevők nem csak azért előnyösek, mert megakadályozzák a neuronsejtek elhalását, hanem azért is, mert elősegítik a megfelelő kommunikációt a neuronok között.” Hasonló kémiai anyagok találhatóak a paradicsomban, hagymafélékben, almában, narancsban, barackban, szőlőben és a kiviben is.

hvg360 Lőrincz Tamás 2025. január. 06. 06:30

A választás időpontjánál is fontosabb, telik-e osztogatásra a Fidesznek, miközben a kilátásoknál csak a közhangulat rosszabb

A Tiszának az előrehozott választás témájának napirenden tartása – ezzel együtt leginkább annak elkerülése – mellett a pártépítés lesz a legfőbb feladata 2025-ben, a Fidesznek pedig a gazdaság felpörgetése és saját táborának megtartása. Mi vár a magyar politikára és a választókra a most kezdődő évben?