Hizlalnak az édesítőszerek
Meglepő, de a diétás ételek éppenséggel arra ösztönöznek, hogy még többet együnk – mutatta ki egy kutatás, amely az édesítőszerek étkezésre gyakorolt hatását vizsgálta. Kiderült, hogy a fogyni vágyóknál éppen ellentétes hatást váltott ki, tehát az édesítőszerek hatására inkább híztak. A aszpartám stimulálja az étvágyat, és sokkal éhesebbé teszi fogyasztóját – írja a newstarget.com.
© sxc.hu |
Dr. Dingle hozzátette, hogy néhány ember csupán azért fogyaszt diétás termékeket, mert egészségesebben szeretne élni, közben pedig ugyanannyi vagy több kalóriát visz a szervezetébe, mintha nem diétás ételeket fogyasztana. Kifejtette továbbá, hogy a normál ételfélék rendelkeznek azokkal a jó tulajdonságokkal, amelyek által könnyen kontrollálható a súly, de az emberek túlságosan nagy hangsúlyt fektetnek a kalóriák mennyiségére, mint az étel tápláló mivoltára. A diétás ételek helyett inkább egészségesebb táplálékot kellene fogyasztani, mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, bab, olajos magvak, zöldségek. A kalóriaszegény üdítőitalok helyett pedig a legjobb lenne vizet inni, ami sokkal egészségesebb.
Az aszpartám információs központ a honlapján közzétette, hogy az édesítőszer nem káros az egészségre, és nem bizonyított, hogy bármiféle káros hatása lenne a szervezetre. Mike Adams, a newstarget.com táplálkozási szakértője azonban egyáltalán nem ért ezzel egyet. „A diétás italok nemcsak hogy nem járulnak hozzá a fogyáshoz, de károsak az idegrendszerre is. Bizonyára mindenkinek feltűnt már, hogy a diétás üdítőket fogyasztók sosem lettek soványabbak. Ellenben depresszióban, kedélytelenségben, étkezési zavarokban szenvedtek. Ez mind azoknak a kémiai anyagoknak köszönhető, amelyet a diétás italokba tesznek.”