Kult hvg.hu 2021. július. 25. 12:11

Kormányközeli vállalkozó építene filmstúdiót Budakalászon, nehezen dönt a város

A stúdió a hollywoodi filmes cégeket szolgálná ki. Jelenleg mezőgazdasági területnek minősül a hely, ahová építkeznének.

A független, nem kormánypárti vezetésű budakalászi önkormányzat a helyi lakosok véleményére volt kíváncsi arról, hogy engedélyezzék-e a NER egyik alapembere, Garancsi István cége számára a hollywoodi filmipart kiszolgáló filmstúdió építését a Lupa-tó mellett. A lakosok véleménye azonban korántsem egyöntetű: 39 százalékuk elutasítja a beruházást, 28 százalék hezitál, többé-kevésbé támogatja, 33 százalék pedig támogatja azt – írja a Napi.hu.

A 26 hektáros filmstúdió terve egyébként nagyon jól ismert a helyiek előtt: a megkérdezettek 90 százaléka hallott az ügyről. A 18-29 évesek kétharmada és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők több mint fele támogatja a beruházás megvalósítását, míg az idősebbek és az alapfokú végzettségűek nagyobb arányban ellenzik azt.

A filmstúdió sorsáról augusztus elején rendkívüli ülésen dönt a budakalászi képviselő-testület; a szavazás végeredménye valóban kérdéses, ugyanis a várost egy civil, a kormánytól független egyesület vezeti.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Market Zrt. által építendő filmstúdió az Omszki-tó és a Duna-part közelében lenne. A terület tulajdonosa a helyi gyógynövénykutató intézet, a GYNK Ingatlanfejlesztő Zrt. A 26 hektáros ingatlan mezőgazdasági terület, amit előbb át kell minősíteni az önkormányzatnak, hogy építkezni lehessen rajta. A stúdió a becslések szerint évi 200 millió forintot fizetne be az önkormányzat kasszájába iparűzési, telek- és építményadóként, ami azt jelenti, hogy Budakalászon nagyjából megduplázódna a településfejlesztésére fordítható pénz.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.