Kult hvg.hu/MTI 2021. január. 13. 18:07

Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait

Mostantól a Hipgnosis Songs Fund rendelkezhet az énekesnő dalai felett.

Minden idők legtöbb lemezt értékesítő latin-amerikai előadónője, Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait a Hipgnosis Songs Fund nevű brit vállalatnak.

A cég nem árulta el az alku részleteit, de általában 15 évnyi jogdíjnak megfelelő összeget fizet ki előre egy-egy előadónak. Adókedvezménnyel sokan "25 évnyi összegnek megfelelő pénzt kapnak egy csapásra" – mondta Merck Mercuriadis, a cég alapítója tavaly egy korábbi üzlettel kapcsolatban a BBC-nek.

A művészek ezzel azonnal anyagi biztonságot teremtenek, a Hipgnosis pedig örökké birtokolni fogja a jogokat, új bevételi forrásokat kialakítva a zene számára például filmes és televíziós licencekkel, új termékek piacra dobásával.

Shakira három Grammy-díjat és 12 Latin Grammy-díjat nyert 1991-ben, 13 évesen adta ki első lemezét. Első angol nyelvű lemezét, a Laundry Service című albumot 13 millióan vásárolták meg 2001-ben. Shakira volt a 2020-as Super Bowl félidejének fő előadója Jennifer Lopez mellett. A show tovább növelte a zenéje iránti érdeklődést és az értékét a befektetők számára. 

Az énekesnő 80 millió lemezt adott el világszerte, a 145 dala között olyan slágerek szerepelnek, mint a Hips Don't Lie, a Whenever Wherever és a She Wolf.

A Hipgnosis Songs Fund az elmúlt években megszerezte többek között Bob Dylan, Nile Rodgers vagy a Blondie zenéjének jogait is.

A cég a múlt héten jelentette be, hogy megvették Lindsey Buckingham, a Fleetwood Mac zenekar frontemberének dalai után járó jogdíjak felét is, a CNN pedig szintén az elmúlt héten írta meg, hogy Neil Young eladta a dalai utáni járó jogdíjakra való jogosultságok szintén 50 százalékát a Higpnosisnak, a becslések szerint 150 millió dollárért (mai árfolyamon 43,6 milliárd forintért).

A Hipgnosis Songs Fundot 2018-ban alapították, kifejezetten azzal a céllal, hogy felvásárolják a zenei jogdíjakat. Idén márciusban már a londoni tőzsdén is megjelentek, nemrég pedig felvásárolták a Big Deal Music kiadót is.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról