Kult hvg.hu 2020. augusztus. 10. 17:19

Meghalt a Deep Purple és az Iron Maiden legendás producere

71 évesen elhunyt Martin Birch, a halála okát egyelőre nem közölték.

„Nehéz szívvel tudatom, hogy épp most értesültem róla, kedves barátom, a producer Martin Birch eltávozott… Martin mindig is nagy hatással volt az életemre… az első találkozásunktól kezdve segített engem, egészen a Slide It In albumunkig [1984-ig, a szerk.]. Részvétem családjának, barátainak és rajongóinak”- írta a Twitteren a Whitesnake frontembere, David Coverdale.

Birch 1948-ban született, a Surrey megyebeli Woking-ban, Angliában. Először hangmérnökként dolgozott, már fiatalon elismerést szerzett a Faces és a Wishbone Ash együttesek első albumaival, és Jeff Black második lemezével, a Black-Olával.

Hosszantartó kapcsolatokat épített ki olyan bandákkal, mint a Fleetwood Mac, amellyel öt albumot csináltak közösen 1969 és 1973 között, és a Deep Purple-lel, amelynek 11 lemezénél segédkezett (ezekből a Fireball és a Machine Head a toplisták első helyére kerültek az Egyesült Királyságban).

Fishborne Ash-el tovább dolgozott, megalkotva a banda Argus című albumát, majd a 70-es évek közepétől megalapította saját cégét, amelyben elsősorban a keményebb rock zenekarok dolgoztak.

Több albumon is együtt dolgozott a Rainbow, a Blue Öyster Cult és a Whitesnake együttesekkel, továbbá a Black Sabbath heavy metálos hangzását is segített felfrissíteni, miután Ronnie James Dio lett a frontember Ozzy Osbourne helyett. Birch volt a producere a banda Heaven and Hell (1980) és a Mob Rules (1981) című albumainak.

Birch legtovább tartó kapcsolata azonban az Iron Maidenhez köthető. Az 1980-as években kezdett dolgozni az együttessel, második albumuktól, a Killers-től kezdve zsinórban kilenc albumuknak volt a producere az 1992-es Fear of the Darkig. Ebből a kilenc lemezből három volt a toplisták első helyén az Egyesült Királyságban, köztük a klasszikusnak számító The Number of the Beast.

Birch a Fear in the Dark című album után vonult vissza a zeneiparból, 42 évesen.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.