Kult hvg.hu 2011. szeptember. 13. 12:35

Íme, a világ legrondább festményei

Giccses, gusztustalan, szemet bántó, értéktelen: a festészeti vadhajtásokat gyűjti az amerikai Museum of Bad Art, vagyis a rossz művészeti alkotások múzeuma.

A Massachusetts-i Museum of Bad Art (MOBA) kizárólag azokat a művészeti „alkotásokat” gyűjti és állítja ki, amelyek annyira rosszak, hogy az emberek elborzadnak, ha rájuk néznek. És az első darabokat megpillantva mégis arra vágynak, hogy szörnyülködhessenek az elfuserált képeken. Erre mondják: olyan ronda, hogy érdemes megnézni.

Tom Eiler képe (2006). Mike Frank vette Bostonban
Museum of Bad Arts/ Facebook

A MOBA kollekciója közel 600 darabból áll és folyamatosan bővül. Több úton-módon gyarapodik a gyűjtemény: hol az alkotó küldi el egyik kevésbé sikerült képét, akad, aki meg szeretne szabadulni a birtokában lévő - örökölt vagy ajándékba kapott - giccstől és a múzeumnak adományozza, de a kurátorok is hozzátesznek az alapanyaghoz: járják a művészeti piacokat, galériákat, és ha egy „gyöngyszemre” bukkannak, megveszik.

Bruno, a tigris. Maria és Alex Radus adományozta a múzeumnak 2010-ben
Museum Of Bad Art/ Facebook

A MOBA csapata maroknyi, leginkább lelkes önkéntesből áll. A vezető kurátor, Michael Frank profi zenész. Az alapítók között van Louise Sacco, aki az igazgatói teendőket formálisan ellátó alapító, Jerry Reilly helyett vezeti a múzeumot, amely úgy hirdeti magát, hogy ez „a világ legjobb, rossz művészeti alkotásokat gyűjtő intézménye”. Hogy a giccs és a gagyi mégis eladható, és felkelti a közönség érdeklődését, esetleg vitát generál a művészet szerepéről és határairól, arra jó példa, hogy a múzeum Facebook-oldalát eddig közel 10 ezer rajongó lájkolta. A gyűjtemény legérdekesebb műveiből könyv is készült (The Museum Of Bad Art Masterworks címmel).

Bruce Lee Jim Hoston képén (1985.) Jonathon Marvin ajándéka a múzeumnak 2010-ben
Museum Of Bad Art/ Facebook
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.