Az ínyenc kategória legjobbjának töltelékébe mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag is került.
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában foglaltaknak, és a hagyományos diós, a hagyományos mákos és az ínyenc kategóriában mérettettek meg. Ez utóbbi kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek: kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.
A kategóriánként három-három főből – szaktekintélyekből és hírességekből – álló zsűri összesen 56 bejglit kóstolt meg.
A Hagyományos diós kategóriában a budapesti Trattoria di Sophia terméke lett az év bejglije. A második helyen a székesfehérvári Aranyalma Cukrászda, a harmadikon pedig a lajosmizsei Kiss Cuki süteménye végzett.
A hagyományos mákos bejglik versenyét idén a budapesti Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda finomsága nyerte. Az ezüstérmet a keszthelyi Sütibolt, a bronzérmet pedig a kesztölci Erika Cukrászda terméke nyerte el.
Az ínyenc kategória legjobbja a szarvasi Ildikó Cukrászda Advent Gyöngye fantázianevű bejglije lett. Ez hagyományos pozsonyi tésztával készült, a töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve. Mögötte a piliscsabai Máksüti Kézműves Cukrászda Napos Körtéje, valamint az érdi Virág Cukrászda Karamellizált almás, sütőtökös bejglije zárt.