Franciaországban praktikus megoldást találtak a túltermelésre: bioetanolt és kézfertőtlenítőt készítenek azokból a borokból, amiket nem tudnak eladni a koronavírus-járvány miatt.
Olaszország után a világ második legnagyobb bortermelője Franciaország, ahol csak tavaly 42 millió hektoliter készült az italból. A készletek jelentős részét azonban nem tudták eladni egyrészt azért, mert a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozások nyomán visszaesett a hazai fogyasztás, másrészt mert a legfontosabb az amerikai export is minimálisra csökkent.
Kétmillió hektolitert most az Európai Unió engedélyével és uniós közpénzekből fel kell vásárolni a pincészetektől, amiből bioetanolt és alkoholos fertőtlenítő géleket készítenek – szemlézte a G7 a francia Le Progres cikkét.
A termelők hektoliterenként 78 eurót kaphatnak a borukért, a földrajzi elnevezés és oltalom nélküli borok után viszont csak 58 euró jár majd.
A hírek szerint Spanyolország és Olaszország is hasonló lépést tervez, ugyanis az eladatlan készletek jelentős logisztikai problémához vezethetnek az őszi szünethez közeledve.
Kiöntött tej, krumplihegyek, leölt állatok: rég látott válságot hozott a járvány az élelmiszereknél
A magyar baromfiágazat harmada bedőlhet - kongatta meg a vészharangot a hvg.hu-nak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Pedig látszólag az élelmiszeripar a nyertese a mostani válságnak, hiszen a koronavírus-járvány kitörését övező pánikvásárlásokkal először alig tudták tartani a lépést az élelmiszergyártók. Ez azonban csupán az érem egyik oldala volt.