Vállalkozás Kovács Gábor 2019. augusztus. 14. 14:35

Gyurcsány fia megkapta a családi cégek vezetését

Gyurcsány Tamás átvette Dobrev Klárától a két Altus-cég vezetését. Az Altus Zrt.-t felszámolják, az Altus Portfólió Kft. feladata pénzügyi befektetések kezelése lesz.

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc középső gyermeke, az 1997-ben született Tamás váltotta július elejei hatállyal édesanyját a két családi vállalkozás, az Altus Zrt. és az Altus Portfólió Kft. élén. Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) listavezetőjeként került be az Európai Parlamentbe a májusi EP-választáson. A kampányban azt nyilatkozta, hogy az Altus Zrt. megszűnik, ha ő mandátumot szerez. A politikus a HVG-nek megerősítette, hogy az Altust felszámolják: a szerződéseket felmondják, a nemzetközi konzorciumokból kilépnek, Tamás feladata ennek a körülbelül féléves folyamatnak a menedzselése lesz – mondja Dobrev Klára.

Az Altus Zrt. sokáig Gyurcsány Ferenc érdekeltsége volt, tulajdonosa 2016 óta Dobrev Klára, a cég tanácsadással és elemzéssel foglalkozik – 2015-ben például egy EU-s megbízást nyert el nemzetközi konzorciumban, ezt Orbán Viktor akkor sosem látott pártfinanszírozási botránynak nevezte. Az Altus 2018-as éve elég gyengén sikerült, 33 millió forintos árbevétel mellett 1,8 millió profitot termelt. Az Altus Portfólió 2015-ben vált ki a zrt.-ből, ebbe csoportosították át a vagyonkezelési feladatokat, tulajdonosa azóta is a volt miniszterelnök. 2018-at 260 ezer forintos árbevétellel és 57 millió forintos veszteséggel zárta. A zrt.-vel szemben az Altus Portfóliót nem számolják fel, annak feladata továbbra is pénzügyi befektetések kezelése lesz. Érdemi üzleti tevékenységet ez a cég sem fog végezni – tájékoztat Dobrev Klára.

Részletek az e heti HVG Cégvilág rovatában.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról