Vállalkozás hvg.hu 2016. április. 08. 08:15

Gönyű újraéledt, Paksot le kellett fojtani

Olyan olcsó lett a gáz az ebből áramot termelő erőművek számára, hogy megérte őket bekapcsolni – írta a Világgazdaság. A jelek szerint volt, akinek még jobban megérte.

Az olcsó földgáz – aminek hatását a lakossági földgázban egyáltalán nem érzékelteti a kormány arra hivatkozva, hogy az a rezsicsökkentést veszélyeztetné – elérte a hazai áramtermelő erőműveket is. A vg.hu cikke szerint a korábban éppen a drága földgáz miatt leállított E.On-erőmű (Gönyűn) már 57 százalékos kihasználtsággal működött. De a Dunamenti 27, a csepeli erőmű pedig 13-15 százalékos kihasználtsággal termelt a hazai villamos energia hálózatra.

Valamit megint kiokoskodhattak a Gazprom székházban

A napilap azt írja: nem tudni, honnan volt érdemes vásárolniuk, mivel a hazai nagykereskedői árak magasabbak, mint a szomszédos országokban, de könnyen elképzelhető, hogy az erőművek orosz gázt égettek. A lapot úgy  tájékoztatták, hogy a Gazprom lehet a megoldókulcs: elképzelhető, hogy az orosz energiamamut megállapodást kötött a MET tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű használatáról. Ezt az erőmű tulajdonosa egyébként nem is cáfolta.

Márciusban – ahogy melegedett az idő – szépen visszaestek ezek az adatok, de jellemző a hazai áramfogyasztói viszonyokra, hogy húsvéthétfőn olyan mértékben zuhant a fogyasztói volumen, hogy még a Paksi Atomerőmű termelését is vissza kellett fogni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.