Vállalkozás hvg.hu 2013. augusztus. 05. 14:45

Jön az Aldi és a Lidl új vetélytársa

Az EasyJet fapados légitársaság alapítója olyan áruházlánccal rukkol elő, amely olcsóbban kínálja majd termékeit, mint az ágazat két nagy diszkontcége, a német Lidl és Aldi. Az ötletet az élelmiszer-adományok iránti kereslet adta.

Az easyFoodstore névre keresztelt vállalkozás első, kísérleti boltja már meg is nyílt a cég londoni főhadiszállásának földszintjén. Sir Stelios Haji-Ioannou, az EasyJet alapítója a nemrégiben kialakult élelmiszerbankok sikerén felbuzdulva úgy látja, van még egy piaci rés a két nagy német áruházlánc árai alatt, amit ki lehet használni. Az élelmiszerbankok hálózata egy jótékonysági szervezet, amely cégektől, magánszemélyektől és az áruházláncok eladatlan készleteiből összeszedett élelmiszer-adományokat oszt szét rászorulóknak. Az easyFoodstore a tervek szerint a nem márkás, csomagolt és konzerv élelmiszerekre koncentrálna.  

Az új áruházak jövőre nyitnak meg, kihasználva, hogy az alacsony ingatlanáraknak köszönhetően olcsón lehet kereskedelmi célú ingatlanokhoz jutni. Az üzletember úgy véli, hogy hosszabb távon nem csupán a vevőknek tudnak elfogadható áron termékeket kínálni, de a vállalkozás szép profitot is hozhat. A brit élelmiszerpiac az elmúlt időszakban szélsőségesen megosztottnak bizonyult: a legdrágább áruházláncoknak, így a Waitrose-nak ment jól, valamint a legolcsóbbaknak, a Lidlnek és az Aldinak. Haji-Ioannou az EasyJet jelentős tulajdonosa maradt, de az elmúlt időszakban az új Airbus-flotta beszerzése miatt nézeteltérése támadt a menedzsmenttel. Azzal fenyegette a vezetőséget, hogy pert indít, ha a repülőgép-vásárlás elviszi a cég profitját. Az üzletember a fapados cégek egész családját tervezi, akar easyHotel, easyOffice és easyGym hálózatot is – írja a Napi Gazdaság.

 

 

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.