2010. március. 17. 09:58 Utolsó frissítés: 2010. március. 17. 10:29 Vállalkozás

Az APEH válaszol: a munkavállaló segélye sem lehet adómentes

Hogyan változik a jövedelem a szuperbruttósítás után? Adhat-e a munkaadó adómentes segélyt a rászoruló munkavállalónak? Mit kell tudni az átalányadózásról és a 4 éves korlátról? Az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

A feleségem gyógyszertárban dolgozik (már 33 éve), jelenleg 143 000 forint a bruttó fizetése. A szuperbruttósítás következményeként hogyan kellene változnia a feleségem bruttó, illetve nettó fizetésének? Milyen terhet ró ez a munkaadójára? Megteheti-e a munkaadó, hogy továbbra is a 143 000 forint után adja a nettó bért?

A személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 2010. január 1-jétől hatályos 29. § (1) bekezdése szerint az összevont adóalapot az összevont adóalapba tartozó jövedelmek és az adóalap-kiegészítés együttes összegeként kell megállapítani. Azaz a megállapított jövedelemhez hozzá kell adni az adóalap-kiegészítést. Az adóalap-kiegészítés összege a jövedelem 27 százaléka.

A munkáltatónak nincs döntési lehetősége, azaz kötelező az adóalap-kiegészítést rászámítania a bér összegére.

Ezzel együtt az adójóváírás éves jogosultsági határának kiszámítása során is figyelembe kell venni az adóelőleg-kiegészítést, mely így 3 188 000 forintra emelkedett. 2010-ben tehát a felesége jogosulttá válik az adójóváírás teljes összegének érvényesítésére, ha kizárólag az említett bérjövedelemmel rendelkezik. Az adójóváírás maximum havi összege 2010-ben 15 100 forint lett, melynek figyelembevételéről feleségének a munkáltató számára kell nyilatkoznia.

2010-ben hogyan adózik az, ha egy munkavállalónak a társaság belső szabályzata alapján anyagi támogatást, „segélyt” kívánunk adni, az anyagi viszonyaiban bekövetkezett rendkívüli helyzetre való tekintettel? Szociálisan rászoruló a család, mindennapi  ellátásuk biztosítása érdekében van szükség a támogatásra.

A választ olvassa el az Adózónán!

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.