Itthon Serdült Viktória 2021. május. 11. 19:04

Szigorúan behajtaná az elmaradt tartásdíjakat a kormány új törvényjavaslata – itt vannak a részletek

Serdült Viktória
Szerzőnk Serdült Viktória

Több mint 50 ezer forintra emelkedik a megelőlegezett tartásdíj, megszűnik a jövedelmi összeghatár, az állam pedig csak akkor szünteti be a folyósítást, ha a gyermektől külön élő szülő 80%-át kifizette a bíróság által meghatározott összegnek. A kormány benyújtotta a törvénymódosítást, amellyel 90 ezer egyszülős családban nevelkedő gyermeken segítene. A családi pótlék összege ugyanakkor továbbra sem emelkedik.

Benyújtotta azt a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a kormány, melytől azt reméli, hogy hatékonyabban lehet majd behajtani a gyermekek után járó tartásdíjat. A javaslatról – mely címe szerint az egyszülős családok életkörülményein javítana – előterjesztője, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter korábban azt mondta: az lehetővé teszi, hogy az erre jogosult családok gyorsabban és nagyobb összegben kapják meg a nekik járó tartásdíjat.

A benyújtott javaslat az bírósági végrehajtásról, a gyermekvédelemről és a polgári perrendtartásról szóló törvényt is módosítaná. Ha az Országgyűlés megszavazza, akkor

az intézkedések jövő év január 1-én lépnek hatályba.

Ezek részletei összefoglalva a következők:

  • Az első módosítás azokat az ügyeket érintené, ahol azért szünetel a végrehajtás, mert a tartásdíjra kötelezett szülőnek nincs lefoglalható vagyontárgya. Ilyen esetben az állam eddig is megelőlegezte a tartásdíjat, a kormány most viszont azt javasolja, hogy gyermektartásdíj esetén akkor is tovább lehessen folytatni a végrehajtást, ha nem lehet valószínűsíteni, hogy az adósnak van lefoglalható vagyontárgya.
  • Ha valaki nem fizeti a tartásdíjat, többé az sem nyújt számára védelmet, ha fedezethiány miatt nem sikerült inkasszót kiadni a számlájára. A javaslat szerint ugyanis az eddigi gyakorlattól eltérően tartásdíjjal kapcsolatos ügyekben többször is lehet majd inkasszót kibocsátani.
  • Változást jelent az is, hogy – a törvény elfogadása esetén – végrehajtáskor először a tartásdíj-követelést kell kielégíteni, és csak utána következnek a végrehajtás költségei.
  • Fontos változás, hogy a javaslat eltörli az eddigi jövedelmi összeghatárt. Az állam által megelőlegezett tartásdíjnak eddig ugyanis az volt a feltétele, hogy a családban az egy főre eső jövedelem ne érje el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét. A jövőben az állam csak akkor nem előlegezi meg a tartásdíjat, ha az arra kötelezett szülő vagy a bírósági végrehajtás mértéke meghaladja a bíróság által megállapított összeg 80%-át.
  • A módosítással a megelőlegezett tartásdíj felső határa a kötelező legkisebb munkabér 30 százalékára emelkedik, ez jelenleg több mint 50 ezer forint.
  • Az eddigi szabályok szerint az állam akkor függesztette fel a tartásdíj fizetését, ha az arra kötelezett szülő több mint 50 százalékát kifizette a megállapított összegnek, vagy legalább négy egymást követő alkalommal befizette azt. A módosítás kimondja, hogy a jövőben az állam csak akkor függeszti fel a kifizetést, ha a végrehajtás több mint 80%-ban eredményes volt, vagy a gyermektől külön élő szülő legalább négyszer egymás után önként kifizetett ennyit.
  • A javaslat szerint a kedvezőbb szabályokat már a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Emellett az eredménytelen végrehajtást hat helyett három hónapos foglalási jegyzőkönyvvel is elég lesz igazolni.
  • A módosítás gyorsítana is a tartásdíjat érintő pereken azzal, hogy kizárja a további írásbeli perfelvétel lehetőségét, és jelentősen lerövidíti az írásbeli ellenkérelem előterjesztésének határidejét. Az ellenkérelemben a félnek fel kell tüntetnie havi nettó jövedelmét, hogy – ha a bíróság ideiglenes intézkedéssel tartásdíj fizetésére kötelezi - abból le lehessen vonni az összeget.
  • Ha valaki annak ellenére sem fizeti a tartásdíjat, hogy ezt megtehetné, akkor az új törvény lehetőséget ad arra a bíróságnak, hogy már a perfelvétel szakaszban is elrendelhesse a bizonyítást és az adós jövedelmének feltárását, munkáltatója felkutatását.

A törvénymódosítás körülbelül 90 ezer gyermeket érint,

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke szerint ennyien élnek Magyarországon, akiknek járna havonta tartásdíj, de nem kapják meg annak ellenére sem, hogy tudják, hol él a tartásdíjra kötelezett szülő. Ez azért is fontos, mert – többek között éppen a tartásdíj elmaradása miatt – az egyszülős családok több mint a fele szegény.

Fülke: 300 ezer szülő van egyedül

Szakács, tanár, edző, hajcsár - rengeteg szülő kénytelen egy sor új szerepet elsajátítani otthon a koronavírus-járvány miatti helyzetben. A terhelés azonban sokszoros azoknál, akik egyedül nevelik gyerekeiket. Ők a telefonon sírva segítséget kérő, online óra alatt inkább játszó, tanulásban alulmotivált gyerekeikkel küzdenek, de igyekeznek meglátni a helyzet jó oldalát.

A javaslatokat korábban többször is elégtelennek nevezte az ellenzék. Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője márciusban Novák Katalin akkori bejelentésére reagálva hangsúlyozta: bár valóban magasabb az egyedülálló szülők családi pótléka, ez 12500 forint helyett 13700 forintot jelent.

Szél Bernadett független képviselő szintén egyetértett azzal, hogy eleve meg kéne duplázni a családi pótlékot, hiszen már 13 éve nem emelkedett. De segítené az egyszülős családokat gyorssegélyekkel, a bölcsődei gondozási díj eltörlésével, meghosszabbított és megemelt álláskeresési járadékkal, a rugalmas munkavégzés támogatásával, munkahelyi kedvezményekkel, lakásfenntartási támogatással és állami bérlakásokkal is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.