Itthon Szlavkovits Rita 2021. április. 07. 20:56

Diákok szerint rasszista, szexista megjegyzéseket tett egy szegedi egyetemi oktató, vizsgálat indult

A hallgatók tettek panaszt a Magyar Érdemrenddel kitüntetett professzor óráján állításuk szerint elhangzott, szerintük szélsőségesen rasszista mondatok miatt. A SZTE rektora belső vizsgálatot rendelt el.

A februárban megtartott online egyetemi tanórán döbbent meg több hallgató, akik felvették Gulyás László professzor a Migráció és menekültügyről tartott kurzusát. A hvg.hu birtokába került panasz állítása szerint a március 15-én Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett egyetemi tanár a szabadon felvehető kurzus elején rasszista megjegyzést tett, és az előadás a továbbiakban sem szűkölködött szélsőséges kijelentésekben.

Állítólag elhangzott, hogy az Egyesült Államok alelnökét, Kamala Harrist csak fekete ribancnak szokta nevezni, de állítólag az óra során használta a nigger kifejezést is. A tanár ellen panaszt tevők állítása szerint a kurzus alatt többször elhangzottak olyan szexista kijelentések is, amelyektől a női hallgatók érezhették elsősorban kényelmetlenül magukat.

Miután az írásban tett panasz eljutott a hvg.hu szerkesztőségéhez, megkerestük a Szegedi Tudományegyetem rektorát, a professzort foglalkoztató Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánját, és az érintett Gulyás László professzort is. A kari dékán annyit írt,

rektori utasításra tényfeltáró belső vizsgálat indul, amelynek lebonyolításával a kari dékánt bízták meg.

A SZTE JGYPTK dékánja válaszában arra nem tért ki, hogy milyen módszerekkel folytatják le a március 17-én indult tényfeltáró belső vizsgálatot, csak annyit írt, hogy folyamatban lévő ügyről többet nem közölhet.

Gulyás László professzor többszöri megkeresésünkre sem válaszolt, a szeged.hu-nak viszont küldött egy választ. Arra, hogy mennyire tartja összeegyeztethetőnek oktatói munkájával azokat a kijelentéseket, melyek a panaszban (illetve a cikkben) szerepelnek, Gulyás a következő nyilatkozatot küldte vissza:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

Tudomásunk szerint a professzor röviddel a kurzus után reagált a hallgatói panaszokra (az nem derült ki, hogy milyen mélységben volt tisztában a panasz tartalmával). Az állítások szerint azt írta, hogy a kurzus szabadon választott, le lehet iratkozni arról. Az üzenetben szerepelt, hogy polgári konzervatív értékeket valló oktatóként visszautasítja, hogy a hallgatók megkérdőjelezzék az értékrendjét, akinek pedig a világnézete nem tetszik, az válasszon más kurzust, hiszen az egyetemen dolgoznak kommunista és liberális oktatók is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.