Itthon hvg.hu 2021. március. 06. 21:17

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

A kancelláriaminiszter kiposztolta a Európai Bizottság által aláírt szerződést a Facebookra.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombaton a Facebook oldalán tett közzé egy bejegyést “Vakcinákról mégegyszer” címmel, amiben elmagyarázza, hogy a magyar kormány miért nem rendelte meg a teljes keretet a Moderna oltóanyagából.

Gulyás azt írja, hogy az EU-s vakcina lehívásoknak négy kategóriája van: 1. Initial (normal) 2. Optional 3. Top up 4. Top-up optional. Az első kettőből 80-80 millió állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra - írja a miniszter.

Gulyás ismertetése szerint az “Optional” kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek, amikorra szerinte már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag.

"A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani, tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él" - közölte a kancelláriaminiszter.

Gulyás a bejegyzéséhez csatolta a negyedéves szállításra vonatkozó, Európai Bizottság által aláírt szerződést.

1,7 millió adagot kötött le a kormány a Moderna vakcinájából, az Eurologus viszont úgy számolt, hogy az időközben Brüsszel által lehívott opcióval együtt akár tízmillióra lennénk jogosultak. A kormány szerint bár a Pfizer és a Moderna oltóanyagoknak hasonló a mechanizmusa, a Pfizer kedvezőbb árat tudott biztosítani, így nem látták szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Vakcinákról mégegyszer Mindannyian nehezen viseljük a bezártságot. Még EZ SEM Lehel azonban magyarázat Arra a ... Közzétette: Gulyás Gergely - & nbsp; 2021. március 6., szerda

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.