Itthon hvg.hu 2021. február. 17. 08:04

Népszava: Nem érkezett meg a kínai vakcina dokumentációja

Az NNK-ban a dokumentáció alapján kellene vizsgálni tételenként az oltóanyagot.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Kedden ugyan megérkezett 550 ezer adag a kínai Sinopharm vakcinából, de kérdéses, hogy mikor lehet alkalmazni a szert, mert a dokumentáció még mindig nem érkezett meg hozzá – írja a Népszava.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) január végén adta ki az engedélyt érdemi vizsgálat nélkül a kínai Sinopharm oltóanyagára, miután egy jogszabálymódosítás ezt lehetővé tette. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) ugyanakkor valamennyi gyártási tételt ellenőriznie kell, de ezen a ponton elvérezhet az oltóanyag gyors bevetése.

Megérkezett a kínai oltóanyag Magyarországra

550 ezer vakcinával a fedélzetén érkezett a repülőgép Kínából Magyarországra.

A lap szerint a készítmény rendes, hazai szakértői értékelése elakadt, mert Kínából nem érkezett meg az oltóanyag dokumentációja, és információik szerint ez azóta sem történt meg. A dokumentáció azért fontos, mert az NNK laborosai nem tudhatják így, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a szernek.

Az alkalmazási előirat is hiányzik az oltások beadásához a cikk szerint, ezt egyébként a Magyar Orvosi Kamara is jelezte már korábban. Amikor kérdésekkel fordultak az OGYÉI felé, azt a választ kapták, hogy majd nyilvánosságra hozzák az oltások megkezdése előtt.

OGYÉI: még a tömeges oltások előtt nyilvánosságra hozzák a kínai és az orosz vakcina dokumentumait

Az orvoskamara hiányolta az orosz és a kínai vakcina dokumentumait az OGYÉI oldaláról.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.