Itthon hvg.hu 2021. február. 16. 12:09

Megérkezett a kínai oltóanyag Magyarországra

550 ezer vakcinával a fedélzetén érkezett a repülőgép Kínából Magyarországra.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

„Megjött!” – posztolt egy repülőgépet ábrázoló képet közösségi oldalára Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A képen az a repülő látható, ami hétfőn indult Kínába felvenni azt az 550 ezer koronavírus elleni vakcinát, amit a Sinopharm nevű gyártótól rendelt a kormány. Ez a vakcinamennyiség 225 ezer ember beoltására elegendő.

Megjött!

Közzétette: Menczer Tamás – 2021. február 16., kedd

Az operatív törzs hétfőn jelentette be, hogy az orosz, illetve a kínai vakcinával tervezik felpörgetni az oltási programot, utóbbit azonban még a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak kell átvizsgálniuk, mielőtt elkezdenek vele oltani.

Jakab Ferenc pécsi virológus korábban arról beszélt, hogy nem rossz a kínai vakcina, csak kicsit elavult. Hétfőn Szlávik János is úgy fogalmazott, hogy mind a kínai, mind az orosz vakcina biztonságos és hatékony.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.