Itthon hvg.hu 2021. február. 09. 11:54

A koronavírus-járvány fokozódására figyelmeztet a szennyvíz

Országos átlagban ismét emelkedik a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Nyilvánosságra hozta az 5. heti szennyvízvizsgálatok eredményét a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták:

országos átlagban ismét emelkedőben van a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a mintákban.

A szakemberek a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, valamint Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron növekvő tendenciát tapasztaltak a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében, míg Békéscsabán és Kecskeméten csökkenést mutattak ki.

Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Szekszárdon mérsékelt, míg a többi vizsgált városban alacsony a szennyvízben mért koncentráció.

Az NNK korábban azt írta, hogy a szennyvíz vizsgálata lehetővé teszi a vírus terjedésének nyomon követését nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés