Itthon hvg.hu 2020. december. 14. 07:46

Rogán: Aki nem regisztrál az oltásra, hátrébb kerül a sorban

A miniszterelnök kabinetfőnöke úgy érvel, hogy aki nem jelentkezik a vakcináért, arról honnan tudnák, hogy be szeretné adatni.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

December végén két-háromszázezer adag vakcina érkezhet Magyarországra a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint. Rogán Antal a Hír TV Bayer Show című műsorában arról beszélt, hogy ebből első körben a védekezésben részt vevőket fogják beoltani, hiszen a legfontosabb a kórházak működésének biztosítása.

Az oltás elindulásához az is kell, hogy tudjuk, ki szeretné magát beoltatni, mert oltás csak önkéntes alapon lehetséges. Ezért van most a regisztráció”

– tette hozzá Rogán. Szerinte ezt „politikailag támadják”. Feltehetően arra gondolt, hogy sokan nem értik, miért is kell regisztrálniuk egy oldalon a védőoltásra.

Voltaképpen miért is kell regisztrálnunk egy oldalon a védőoltásra?

Ködösen kommunikál a kormány arról, hogy miért is van szükség arra a vakcinaregisztrációs honlapra, amely azt bizonyosan nem garantálja, hogy az ottani jelentkezés alapján jutunk koronavírus elleni oltáshoz. Igényfelmérés címén számos személyes adatot kér, amelyeket aztán továbbít az egészségbiztosítási alapkezelőnek.

Az egészségügyi személyzettől a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint könnyű megtudni, hogy be akarja-e oltatni magát. „Odamegyünk, személyesen, fölajánljuk nekik. Ők is önkéntes alapon vesznek részt az oltásban. De az embereknél csak akkor tudjuk, hogyha ők maguk jelentkeztek” – érvelt.

„Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre, és legfeljebb akkor úgy dönt, hogy mégsem adatja be magának.

De ha nem jelentkezik, akkor nem tudjuk, hogy szeretné megkapni, és mivel önkéntes, értelemszerűen hátrébb kerül a sorban.”

A kormány és az operatív törzs tájékoztatása mindeddig meglehetősen ködös volt arról, miért is szükséges a regisztráció. A megnyilatkozásokból inkább az volt leszűrhető, hogy ez csupán igényfelmérés, sorrendet nem ennek alapján állítanak majd fel. Hogy azok, akik úgy döntenek, nem adják meg az adataikat, csak később vehetik fel az oltást, mindeddig nem volt szó.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.