Itthon hvg.hu 2020. április. 08. 18:27

Karácsony: Kórházból kerülhetett be a koronavírus az egyik idősotthonba

Karácsony Gergely szerint rendszerszintű probléma, hogy a kórházban más betegséggel kezelt idősek az idősotthonba visszakerülve bevihetik a koronavírust, ezért azt kérte a kormánytól, minden visszakerülőt teszteljenek le.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy a Rózsa utcai idősek otthonába egy kórházban kezelt beteg miatt került be a koronavírus – mondta Karácsony Gergely egy online tartott sajtótájékoztatón. Az otthonban múlt héten több idős ember megfertőződött, egyikük el is hunyt.

A Pesti Úti Idősek Otthonában sokkal súlyosabb a helyzet: ott a keddi adatok szerint 53 ápolt és 12 gondozó fertőződött meg, négy idős ember szerdára elhunyt. Karácsony Gergely azt mondta, erős a félelem, hogy oda is egy kórházi kezelés után került vissza fertőzötten az egyik lakó, de ez nem annyira megalapozott vélelem, mint a Rózsa utcai otthon esetében. A hvg.hu kérdésére elmondta, felmerülhet, hogy a március 9-i látogatási tilalom bevezetése előtt fertőződött meg egy ott lakó, de "ebben valószínűleg soha nem fogjuk megtudni az igazságot". Az otthonban 80 év felett van az átlagéletkor, az ott élőknek komoly egészségügyi problémáik vannak, és amúgy is sokan szorulnak kórházi ellátásra.

Hangsúlyozta, nem akar egyéni tragédiákat bizonyítékként felhasználni, a kórházakból bevitt fertőzés lehetőségét tartja nagyon komoly problémának. Épp ezért kérte a kormányülésen, hogy minden kórházból visszakerülő idős embert teszteljenek le, ennek megvalósítására Karácsony szerint nyitott volt a kormány. Amúgy pedig minden intézményvezetőt utasított arra, hogy a kórházból visszakerülő embereket a lappangási idő alatt különítsék el, de ez sem garancia arra, hogy elkerüljék a járványt.

Régóta készültek arra, hogy a fővárosi fenntartású idősek otthonában is megjelenik a járvány, de "a politikai senkik próbálkozását" nem akarják a nyakukba venni.

Müller Cecília országos tiszti főorvosra is reagált, aki a Pesti úti otthonban azt tapasztalta, "sérelmet szenvedett az egészségügyi ellátás". Karácsony azt mondta, az elmúlt időszakban "sok erőfeszítést tettek az orvosi ellátás megerősítésére", nem volt olyan, hogy ne lett volna ellátás. Az ottani háziorvossal viszont nem voltak elégedettek, ezért egy másik orvost is kijelöltek.

(kapcsolt képünkön a Pesti Úti Idősek Otthona látható)

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2020. november. 24. 15:00

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

A hazai titkosszolgálatokat jobbára még mindig a régi idők iskolája, a széttagoltság jellemzi. A hazai szolgálatok - menesztésekkel, politikai játszmákkal tarkított - elmúlt tíz évét elemeztük.