Itthon hvg.hu 2019. szeptember. 16. 12:47

Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

A múlt héten elhunyt építészt szűk körben temetik, a nyilvánosságot egy csendes emlékezésre hívják csak a sírhoz édesapja újratemetésének évfordulóján.

Szűk családi körben, a nyilvánosság mellőzésével temetik a 71 éves korában múlt héten elhunyt Rajk Lászlót – közölte felesége, Rajk Judit.

Az építész, látványtervező, a magyar demokratikus ellenzék egykori tagja és volt SZDSZ-es politikus sírja a Fiumei úti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleum közelében, a 10. parcellában, egy platánfa alatt lesz.

Rajk László családja jelezte: aki szeretne, az október 6-án, "a számára oly fontos történelmi napon", vasárnap részt vehet a sírnál egy csendes emlékezésen.

Október 6-a Rajk László életében azért volt fontos, mert azonos nevű édesapját, a Rákosi-korszak leghíresebb koncepciós perében halálra ítélt, majd kivégzett egykori kommunista belügyminisztert rehabilitációja után 1956-ban ezen a napon temették újra ugyanott Nagy Imre, több politikus és további mintegy kétszázezer ember előtt.

A csendes emlékezésre a család október 6-án temetőnyitástól zárásig várja egy szál virággal, kaviccsal vagy apró emlékkel mindazokat, "akiknek fontos, ahogyan élt, amit alkotott, és amiért küzdött: a szabadság, az emberi jogok, a szolidaritás, a kultúra sokszínűsége, az önkényuralommal szembeni ellenállás, a harmadik Magyar Köztársaság és szeretett városa, Budapest".

A Magyar Nemzeti Filmalap saját halottjának tekinti Rajk Lászlót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.