Itthon MTI/hvg.hu 2015. június. 02. 07:34

Veszélyben a betegellátás – riadóztat az orvosi kamara elnöke

A betegellátás mindennapi működését veszélyeztető problémák vannak az egészségügyben. A dolgozók már azzal is elégedettek lennének, ha megállapodás születne a 2016-17-es bérfejlesztésről – mondta Éger István, a MOK elnöke.

Éger István szerint a mindennapi betegellátás szintjén nagyon komoly, a működést akadályozó, veszélyeztető problémák vannak, és ennek a betegellátás minősége látja kárát. Ezeken a problémákon a szakemberek tisztességes bérezésével és pályán tartásával lehet változtatni, mivel infrastrukturálisan már jobb a helyzet, mint pár évvel ezelőtt – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke a keddi Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Olyan nagy a probléma, hogy azzal is beérné a szakma, ha megállapodás születne arról, hogy 2016-17-ben hogyan folyik tovább a bérfelzárkóztatás. Ha ezt elmulasztják, akkor az egész problémahalmaz úgy boríthatja el a döntéshozókat, hogy könnyen kezelhetetlenné válik a helyzet – mondta Éger István.

Éger az interjúban úgy fogalmazott: "már gyakorlatilag mindenkinek, rendőrnek, katonának, pedagógusoknak is bevezették az életpályát, csak nekünk, orvosoknak nem, dacára annak, hogy az egészet körülbelül tizenöt éve mi hoztuk a köztudatba".

A kórházak adósságrendezésével kapcsolatban a kamara vezetője azt mondta, ezzel elismerik a döntéshozók, hogy szűkre szabták a kasszát. Ennek folyományának kell lennie, hogy ezt a pluszt már beépítik a következő időszak költségvetésébe, így az adósság nem alakulhat ki újra – közölte Éger István.

Mint arról beszámoltunk, június 23-án több, az egészségügyi dolgozókat képviselő szakszervezet indít látványos tiltakozó akciót: a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt szegénykórházat állítanak fel, ahol bemutatják, milyen a betegellátás jelene és jövője. Álláspontjuk szerint a jövő évi költségvetés nem rendel elég forrást a betegellátás biztonságának visszaállításához.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.