Azonosították a baktériumot, amitől lebetegedtek a kondorosiak
A Bacillus cereus nevű baktérium okozta múlt szerdán a kondorosi ételfertőzést. Több mint százan lettek rosszul: hánytak, hasmenést kaptak, miután grízes tésztát ettek – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vizsgálatából.
Az eredményt a laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok, a technológia feltárás és a betegek tünetei alapján állapították meg.
A Bacillus cereus spórás baktérium, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. Spórája a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Az általa okozott ételmérgezés általában enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár.
Fertőzés akkor következik be, ha a fertőzött ételt szobahőmérsékleten hosszabb ideig tárolják, a baktériumok el tudnak szaporodni, és kellő mennyiségű toxint termelnek.
Elkerüléséhez fontos a higiénés szabályok gondos betartása, a zöldségek és gyümölcsök alapos megtisztítása, valamint a kész ételek hűtőszekrényben tárolása – hangsúlyozza a Nébih.
Kondoroson múlt szerda délután 102-en betegedtek meg, miután elfogyasztották a közétkeztetésben felszolgált ebédet. Tizenöt gyerek kórházba került görcsös hasfájással és hányással. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak, csütörtök délután elhagyhatta a kórházat a 15 gyerek.
A helyi óvodában és általános iskolában fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. A közétkeztetést végző konyha mindvégig üzemelhetett.