Állj mellénk! Legyél pártoló tag!
Zugló, a botrányok földje - Ágyúval verébre 3.
Itthon Kovács Áron 2014. március. 16. 07:00

Zugló, a botrányok földje - Ágyúval verébre 3.

Egy látszólag álmos, főleg kertvárosias kerület díszletei mögött évek óta kőkemény politikai csaták zajlanak, nem is mindig a szemben álló pártok közt. Zugló elvileg egy olyan kerület lehetne, ahol van esélye nyerni a baloldalnak, már csak azért is, mert a kormánypártok jelöltjének neve számtalan furcsa ügyben megjelent. Csakhogy a baloldali összefogás jelöltjének is van múltja, és indul még néhány érdekes figura rajtuk kívül is. Ágyúval verébre-sorozatunkban három érdekesnek tűnő választókörzettel foglalkozunk kiemelten, utolsónak Budapest 8. választókerületével.

A Bosnyák téri piac Budapest egyik emblematikus helye, persze nem a turisták, hanem a mezőgazdasági termelők, a zöldségesek és a helyi lakosok számára. Nem véletlen, hogy a zuglói kampány egyik legfontosabb helyszíne is a piac környéke, minden párt és jelölt itt igyekszik megmutatni magát legalább szombatonként, amikor a legnagyobb a forgalom. Itt még az is megesik, hogy a baloldali pártok vetik be a bohóc figuráját, amit egyébként az ő ekézésükre használ a kormányt támogató CÖF.

A pesti belváros és a külső kerületek közé ékelődő XIV. kerület korábban két választókerületet alkotott, de az új rendszerben nagyobb része egyetlen körzetet alkot, egy kisebb részét pedig hozzácsapták a XVI. kerülethez. A kerület nagyobb részét lefedő, 8. számúnak nevezett választókerületben viszonylag kevés, nyolc jelölt indul április 6-án - Barta János (LMP), Hajdu József Péter (MUNKÁSPÁRT), Horváth András (ÉLŐLÁNC), Kovács Béla (Jobbik), Láng Márta (KTI), Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP), Tóth Csaba (MSZP), Török Norbert Roland (JESZ). Indultak volna többen is, de sokaknak még az ajánlóívekkel sem sikerült elszámolni, ezért súlyos büntetéseket fizethetnek.

A látszólag békés városrészben a színfalak mögött évek óta nagyon komoly politikai háborúk dúlnak, lassan összeszámolni sem lehet a feljelentéseket, a postaládákból kihulló, az esélyes jelölteket gyalázó kiadványok pedig további annyi sértést tartalmaznak, hogy egy teljes ügyvédi irodát eltartanának az ezek miatt indult perek. Az év elején már igazán eldurvultak a dolgok: januárban valakik rohadt narancsot és narancshéjat szórtak a Fidesz Cinkotai úti székháza elé. Papcsák Ferenc szerint az ellenzék követte el a gyalázatot. Februárban pedig a DK kért vagyonosodási eljárást Papcsák Ferenc polgármester ellen, mert szerintük a polgármester gyanúsan sok pénzt vett ki ügyvédi irodájából. 

Papcsák Ferenc a bolgárkertész-emlékmű avatásán Zuglóban

Ingadozóan baloldali

Miért ágyúval?

Hogy miért szentelünk kiemelt figyelmet Zuglónak? Mert itt van

- Papcsák Ferenc, az elszámolás kormánybiztosa

- Horváth András, a korrupció purifikátora

- Tóth Csaba, a zuglói MSZP vasi importja

- a Bosnyák téri piac

- az MTK

- a Hermina Bau

Zuglót baloldali kerületként szokták emlegetni, bár a polgármester-választások eredményei alapján inkább ingadozónak lehetne nevezni. Rendszerváltás utáni első polgármestere, az SZDSZ-es Kardos Zsuzsanna ugyan tizenkét évig megőrizte pozícióját, de a 2002-ben, Fidesz-MDF színekben megválasztott Rátonyi Gábor csak négy évet töltött hivatalában, 2006-ban alulmaradt az MSZP által is támogatott Weinek Leonárddal szemben. A 2010-es választáson viszont a fideszes Papcsák Ferenc több mint 51 százalékos eredménnyel lett polgármester.

Az országgyűlési választások eredményei alapján persze árnyaltabb képet kapunk: az akkor még két választókerületet alkotó Zuglóban 2002-ben és 2006-ban is MSZP-s jelöltet (Csiha Juditot és Baráth Etelét) választottak képviselővé, igaz, soha nem az első fordulóban. Ameddig létezett, az országos átlagnál erősebb volt az SZDSZ (2006-ban, a 21. számú választókerületben Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter 13,4 százalékot kapott az első fordulóban), 2010-ben pedig az LMP szerepelt jól, 15 százalék felett mindkét választókerületben.

Legutóbb három éve, 2011 áprilisában volt egy időközi önkormányzati választás a kerületben, amelyet Tildy Balázs, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert meg, de csak a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, míg a szocialista Demeter Márta 30,3 százalékot, az LMP-s Kaibinger Gábor 17,5 százalékot, míg a jobbikos Czeglédi János 8,3 százalékot kapott. Bár azóta is sokat változott a politikai helyzet, a Fidesz legfeljebb csak relatív többségben lehet, vagyis csak az ellenzék megosztottsága segítheti győzelemhez az egyfordulóssá vált parlamenti választáson.

Kevés, de érdekes jelölt

A zuglói választókerület az esélyes jelöltek eleve botrányhősként vonultak be a magyar politikai évkönyvekbe: az MSZP-s Tóth Csaba neve például a szocialisták Vas megyei tagbeléptetési botrányában vélt ismertté, majd Hagyó Miklós korábbi, jelenleg is vád alatt álló főpolgármester-helyettes szövetségeseként Zuglóban szervezett magának politikai bázist. A Magyar Narancs korábbi cikke szerint Tóth az akkori kerületi elnökkel, Szűcs Istvánnal szemben lépett fel, aminek az lett a vége, hogy a párt etikai bizottsága tagrevíziót rendelt el. Szűcs elhagyta a pártot, így 2007-ben Tóth már kényelmes többséggel lett kerületi elnök.

Tóth Csaba

A jelenlegi polgármester, Papcsák Ferenc először úgy vált ismertté, hogy az ő 2002-es kampányában történt a kevés, bírósági ítéletig eljutott választási csalás egyike: a Papcsák akkori választókerületében található Baktalórántháza alpolgármesterét felfüggesztett börtönre ítélték szavazatvásárlás miatt. 2010-ben egy ideig elszámoltatási kormánybiztos, vagyis a Fidesz ökle volt, polgármesterré választása óta viszont az önkormányzat ügyei, illetve kiemelkedően jó anyagi helyzete miatt szerepelt a neve: vagyonnyilatkozata szerint képviselői és polgármesteri fizetésén túl tavaly közel 90 millió forint osztalékot, 72 millió forint osztalékelőleget vett ki ügyvédi irodájából.

Papcsák Ferenc a Fidesz csodafegyverén, a rezsicsökkentésen túl a kerületi fejlesztésekkel (például a Bosnyák téri templom felújításával) kampányol, illetve már a húsvétra (idén április 20-21.) készülve minden 62 éven felüli zuglói lakosnak, a rokkant- és özvegyi nyugdíjasoknak négyezer forint Erzsébet-utalványt ad az önkormányzat kontójára. A polgármester Facebook-oldalán csütörtökön azt írta: eddig több mint ötezren át is vették a utalványokat. Az első választók pedig mozijegyet kapnak.

Az MSZP-s Tóth Csaba viszont Papcsák vélt vagy valós botrányait igyekszik megragadni, legújabban például azt, hogy a Fidesz kampánycéljaira használják az önkormányzat újságját, sőt, az autóját is. Szórólapján Tóth azt ígéri, megvédi a Városligetet - amelyről a kerület lemondott az állam javára, hogy ott megvalósulhasson a tervezett múzeumi negyed - illetve rendbe teszi az Örs vezér terének környékét.

Nem csak a két esélyes

A Jobbik Kovács Béla európai parlamenti képviselőt indítja Zuglóban, aki már akkor is rejtélyes személyiség volt, amikor elfoglalta a brüsszeli mandátumot. Az Origo korabeli cikke szerint Kovács tapasztalt diplomata, Moszkvában végzett, több nyelven (köztük japánul) beszél. Ő a hagyományos magyar ruszofóbiát sutba dobó Jobbik oroszországi kapcsolata, tavaly pedig az Indexnek azt mondta: nem is baj, hogy a nyugat-európai radikális jobboldali pártok nem szívlelik a Jobbikot, mert azok „amerikai és izraeli érdekeket képviselnek”.

Az LMP egy helyi pedagógust, Barta Jánost indítja, nem pedig az egykor a párt erős emberének, a pártszakadáskor a Schiffer András-féle tábor egyik támaszának számító Várnai Lászlót. Az ok egyszerű: Várnait tavaly novemberben kizárták a pártból, miután állítólag bántalmazta az élettársát - ő maga ezt tagadta -, és félretájékoztatta az ellene folyó eljárásról a párt vezetését.

Színesíti a felhozatalt Horváth András egykori adóhivatali munkatárs, aki Ángyán József egykori államtitkár mozgalmának tagjaként, hivatalosan az Élőlánc Magyarország jelöltjeként indul Zuglóban. Horváth azzal szerzett ismertséget magának, hogy nyíltan beszélt arról: a törvényhozás és az adóhivatal hibáit, illetve szándékos mulasztásait kihasználva egyes gazdasági érdekkörök évente ezermilliárdos nagyságrendben csalnak el áfát. Bár az ügyben elindult egy ügyészségi vizsgálat, a NAV a korábbi munkatársát is feljelentette, a vádhatóság pedig nála is házkutatást tartott.

Botrány botrány hátán

A jelöltek személye mellett a kerületi önkormányzat korábbi botrányai is érdekessé teszik a külső szemlélő számára Zuglót. Ebben a ciklusban például az önkormányzatban kényelmes többsége van a Fidesznek, ezért nem is a többi párttal csatázott, hanem inkább nehezen átlátható belharcokba bonyolódott. Egy éve például Papcsák Ferenc saját frakciójával került összetűzésbe amiatt, hogy át akarta venni MÁV-tól és az államtól a BVSC-Zugló Szőnyi úti sporttelepét, de képviselők hiányolták a számokat, hogy mennyibe kerül majd a jövőben a fenntartás.

A belharc vége az lett, hogy Papcsák megvonta Ferdinándy István alpolgármester minden jogkörét. Ferdinándy neve aztán tavaly szeptemberben bukkant fel, mikor egy felvétel tanúsága szerint egy vállalkozó arról panaszkodott neki: húsz százalékot kell visszaosztania az önkormányzattól elnyert épületfelújítások után – a polgármester tudtával – a helyi vagyonkezelő vezetőjének, ami miatt csődbe is ment a testvére cége. Papcsák visszautasította a vádakat, és feljelentést tett becsületsértés és hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen, és ha már arra járt, feljelentette Ferdinándyt is, vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt.

Nem Ferdinándy volt az egyetlen a sajátjai közül, akiket Papcsák feljelentett: az ügyészség azóta már vádat is emelt zsarolás miatt Pusztai Péter ellen, aki korábban a képviselő-testület tagja volt, majd a Zuglói Társasház-kezelő és Közterület-fenntartó Kft. ügyvezetője lett. Pusztai a vád szerint a 2010-es önkormányzati választások előtt, Papcsákkal fenntartott barátságára hivatkozva megpróbált egy lakást kizsarolni egy építési vállalkozóból, azzal fenyegetőzve, hogy ellehetetlenítik őket az építési hatóságon keresztül. A vállalkozó elpanaszolta ezt Papcsáknak, aki feljelentést tett Pusztai ellen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.