Tájékoztató füzetüket ajánlják a fogyasztóvédők
Tudja-e ön, mit tartalmaz a sonkás-gombás pizza? Hány százalék tyúkhús van a tyúkhús-leves kockában? A bátrabbak pontos választ kaphatnak erre a Hulladék Munkaszövetség Nyisd ki szemed, csukd be szád! című fogyasztóvédelmi füzetből, amely konkrét termékekre és márkákra lebontva ismerteti a legkedveltebb élelmiszerek összetételét.
Vagy itt van például az egyik meglehetősen drága és divatos fogyókúrás kenyér összetétele: víz, fehérjealapú lisztkeverék, ami áll búzagluténből, cellulózrostból, szójafehérje izolátumból, pálmaolajból, búzalisztből, és persze az elmaradhatatlan emulgeálószerből, majd szójaliszt, aszkorbinsav, mint antioxidáns, tartósítószer, lisztkezelőszer, liszt, só, rizskovász, teljes kiőrlésű búzaliszt, úgynevezett gallegó, ami nem más, mint búzaliszt, só, szárított rizskovász, emulgeálószer, lisztkezelőszer (ismét) és enzimek keveréke, valamint aroma, élesztő, nedvesítőszer, só, margarin, fűszerek.
A milliókért reklámozott, egészségesnek és vitaminban gazdagnak hirdetett termékről kiderül, mennyi minden van benne a vitaminon kívül - de hogy egészséges-e, azon jócskán el lehet gondolkodni miután a vásárló a nála állandóan hordozott (?) nagyítóval kisilabizálta, mit is akar megenni.
A két éve megjelent kiadványt - amely pontosan felsorolja, melyek is azok az E-betűs szerek, színezékek, antioxidánsok és tartósítószerek - dr. Kalas György szerkesztette, és ő írta az összekötő szövegeket is.