HVG Könyvek HVG Könyvek 2022. április. 14. 19:14

Hogyan készül a pască, a románok húsvéti túrós kalácsa? - recept

Egy sajttortaszerű, Romániában elsősorban húsvétkor készített kalács receptje Irina Georgescu gasztronómiai szakíró Kárpátok ízei című könyvéből.

Ez a sajttortaszerű kalács a mi húsvéti csokitojásunk, amit kifejezetten csak erre az alkalomra készítünk. Az emberek nagyszombaton ételekkel (többek közt cozonac, festett tojások és pască) töltött kosarakat visznek a templomba, hogy a pap a hajnali misén megáldhassa.

A kosarakat ezután hazaviszik, és a finomságokat – a nagyböjti időszak lezárásaként – elfogyasztják. A kalács vajas, édeskés illata engem mindig a húsvéti ünnepek vidám hangulatára és a húsvét lényegére emlékeztet.

Hozzávalók 6 személyre

A kalácshoz:

- 300 g kenyérliszt

- 30 ml tej, szobahőmérsékleten

- 7 g instant élesztőpor

- 1 ek. kristálycukor

- 3 tojás

- 150 g puha vaj, kockára vágva

A töltelékhez:

- 200 g friss házi túró vagy 100 g bolti túró 100 g crème fraîche-sel (tejföllel) keverve

- 3 tojássárgája

- 3 ek. cukor

- 100 g aranymazsola

- 15 ml narancslikőr vagy rum (elhagyható)

- 1 tk. vaníliaesszencia

A tojásmázhoz:

- 1 tojássárgája 1 tk. vízzel felverve

- 1 narancs lereszelt héja

- 10 g kockára vágott vaj

Kárpátok ízei

A kalács elkészítése

HVG Könyvek

A tésztához a lisztet, a tejet, az élesztőt és a cukrot dagasztókarral ellátott robotgép keverőtáljába tesszük. Közepes fokozaton dagasztjuk, amíg össze nem áll, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Amikor a tészta kezd elválni a keverőtál falától, kockánként hozzáadjuk a vajat, és egyenletesen eldolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen (21-22 ºC-on) kelesztjük 1,5-2 órát. Ezután 2-3 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben nyújtható legyen.

A töltelék hozzávalóit keverőtálba tesszük, és sima állagúra keverjük.

A tésztát két részre osztjuk. Kivajazunk egy 25 cm átmérőjű tortagyűrűt vagy csatos tortaformát (aminek kivettük az alját). A tészta egyik felét a gyűrűnél vagy a formánál picivel nagyobb koronggá nyújtjuk, és teflontepsire fektetjük. A gyűrűt vagy tortaformát a tészta tetejére helyezzük (a széleit majd később levágjuk).

A tészta másik felét két részre osztjuk, és 85-90 cm hosszú, vékony hengereket formázunk belőlük. A két hengert lazán összefonjuk, hogy a tészta kényelmesen tudjon kelni. A fonatból koszorút formázunk, és a gyűrűbe/formába tesszük.

A sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra (gázsütő 5. fokozat). A tésztakoszorút megkenjük a tojásmázzal, és beleöntjük a tölteléket. A tetejét megszórjuk a narancshéjjal és a kockára vágott vajjal. 25-30 percig sütjük, amíg a töltelék kissé meg nem dermed, de a közepe még remegős marad. Ha a tészta túlságosan gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával. Rácsra tesszük hűlni, majd a gyűrűn/formán túlnyúló tésztarészeket levágjuk, és a gyűrűt/formát óvatosan eltávolítjuk.

Tálalhatjuk desszertként, és fogyaszthatjuk reggelire is. A maradék mazsolaszemeket a tetejére szórjuk.

A fenti cikk a Kárpátok ízei című könyv részlete. Ki tudna ellenállni a grillezett padlizsánnak, egy tál csorbalevesnek, a túróval és tejföllel gazdagon megrakott puliszkának, vagy a mesésen illatozó fonott kalácsnak? A Kárpátok ízei különleges gasztronómiai utazásra hív: Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A könyvet itt tudja kedvezménnyel megvásárolni.

hvg360 Lőrincz Tamás 2025. január. 06. 06:30

A választás időpontjánál is fontosabb, telik-e osztogatásra a Fidesznek, miközben a kilátásoknál csak a közhangulat rosszabb

A Tiszának az előrehozott választás témájának napirenden tartása – ezzel együtt leginkább annak elkerülése – mellett a pártépítés lesz a legfőbb feladata 2025-ben, a Fidesznek pedig a gazdaság felpörgetése és saját táborának megtartása. Mi vár a magyar politikára és a választókra a most kezdődő évben?