Gazdaság hvg.hu 2024. szeptember. 19. 13:24

Bruttó 375 ezer forint lehet a minimálbér 2027-ben

A Nemzetgazdasági Minisztérium háttérszámítása szerint évente 12 százalékot emelkedhet a minimálbér, amivel az átlagkereset feléhez közelítené az összeget a kormányzat. A garantált bérminimum ennél jóval alacsonyabb ütemben nőne ez idő alatt.

A szaktárca a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésére készített kalkulációt a minimálbérre vonatkozóan, amely a Portfolio.hu birtokába került. A fórumon a felek megállapodtak abban, hogy a minimálbér a „rendszeres” (tehát prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset feléhez konvergáljon, amely így 2025 és 2027 között évente 12 százalékot nőhet – írja a lap, amely hozzáteszi: az idei tárgyalások újdonsága, hogy nem egy, hanem három évre születhet megállapodás.

Az NGM előrejelzése szerint a minimálbér

  • 2025-ben bruttó 298 800 forint,
  • 2026-ban 334 600 forint, míg
  • 2027-ben 374 700 forint lenne.

Ezzel a legalacsonyabb fizetés a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára nőne a jelenlegi 45 százalék helyett. A garantált bérminimum ezzel szemben jóval kisebb mértékben, évente 8 százalékkal fog növekedni az NGM becslése szerint.

Nagy Márton a napokban arról beszélt: 2028-ra meglehet az 1000 eurós minimálbér is, ami jelenlegi árfolyammal számolva azt jelenti, hogy 2027-ről 2028-ra elég lenne „csak” 5,4 százalékkal emelni.

Az emelésekkel a minimálbér a 2024-es 266 800 forinthoz képest 3 év alatt 40 százalékkal növekedne, miközben az NGM becslése szerint a rendszeres fizetések ez idő alatt csak 25 százalékkal emelkednének.

Ez azonban egyelőre csak vágyálom a minisztérium részéről, hiszen a bruttó keresetek emelkedése az elmúlt időszakban éves szinten 10 százalék körül alakult, az NGM által vázolt korrelációs pályához tehát ennél alacsonyabb növekedési rátára lenne szükség.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.