Gazdaság hvg.hu 2023. október. 11. 11:48

Egy tűszúrásnyi lyuk miatt kellett leállítani egy szlovén atomerőművet

A probléma teljes elhárítása hónapokat is igénybe vehet.

A reaktortartálytól mindössze 1 méter távolságra, egy 11 cm átmérőjű, vastag falú cső hibásodott meg és emiatt kellett leállítani múlt hétvégén a szlovén krskoi atomerőművet – írja blogján Aszódi Attila mérnök, a BME Nukleáris Technikai Intézetének tanára.

A reaktor üzemzavari hűtőrendszeréhez tartozó cső ugyanis szivárgott, ám szerencsére abból nem jutott ki semmi az atomerőmű környezetébe – olvasható a bejegyzésben, melyben arról is ír a szakember, hogy szerinte jó döntés született, amikor a teljes leállításról döntöttek, még akkor is, ha a szivárgás mértéke határérték alatti volt.

„A reaktor és a hozzá kapcsolódó primer hűtőkör egy belső túlnyomásra méretezett hermetikus védőépületben található. A védőépület jól ellátta a feladatát, így a szivárgásból nem jutott ki semmi a környezetbe, és az épület alján összegyűlt vizet az erre tervezett rendszerekkel be fogják tudni párolni, így nem kell az esemény után sem radioaktív anyagot kibocsátaniuk” – írta Aszódi, hozzátéve, hogy a blokkot mostanra lehűtötték és a nyomást lecsökkentették, így a meghibásodásnál a szivárgás mostanra megszűnt.

A következő lépés a reaktor kirakása lesz, hiszen a tűszúrásnyi lyuk a reaktortartályhoz nagyon közel található – olvasható a blogon, ahol Aszódi arról is értekezik, hogy mivel nem lehet tudni, pontosan mi okozta a gondot (lyukkorrózió, feszültségkorrózió, esetleg termikus fáradás), így nagy vizsgálatra lesz szükség, hiszen előfordulhat, hogy ugyanez a probléma a létesítmény más részein is jelentkezik majd. Ez a munka viszont több hónapig is tarthat, ami idő alatt a blokk visszaindítása nem valószínűsíthető.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?