Gazdaság hvg.hu 2022. augusztus. 31. 17:24

Az EKB újabb nehéz döntés előtt áll: az árak szabaduljanak el még jobban vagy gazdasági visszaesés legyen?

Egyre nehezebb elkerülni a recessziót az eurozónában.

75 bázispontos kamatemelést jelenthet be jövő héten az Európai Központi Bank (EKB) – írja a Reuters. A magas üzemanyagárak, az aszály miatt dráguló élelmiszerek és kismértékű gazdasági növekedés patthelyzet elé állíthatja az EKB-t: az alapkamat csökkentése az infláció emelkedéséhez vezetne, pedig a bank feladata épp annak megfékezése lenne. A kamatemelés azonban súlyosbítja a jelenleg is – de a fűtési szezon kezdetével fokozottan – recesszió felé tartó európai gazdaságot.

Erről a dillemáról itt írtunk korábban:

Lesz csütörtökön egy kamatemelés, ami nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára hatással lesz

Régen volt olyan nehéz helyzetben az EKB, mint amilyenben a csütörtöki kamatdöntés előtt találta magát: a koronavírus-válság okozta gazdasági visszaesésből még ki se lábaltunk igazán, amikor kitört az orosz-ukrán háború, ami nemcsak elszálló energiaárakat, de ellátásbiztonsági kérdéseket is felvetett, konkrétan azt, hogy akár az is előfordulhat, hogy az oroszok egyszerűen elzárják a gázcsapot és gáz nélkül marad Európa jó része a tél előtt.

A Reuters elemzése szerint azonban mégis ez utóbbi a valószínűbb forgatókönyv, az alapkamat emelése pedig ezáltal a kormányok, cégek és háztartások költségeinek emelkedéséhez vezethet.

Egyre nagyobb kihívást jelent a recesszió elkerülése is, ugyanis a dráguló energia miatt a lakosság nagyobb arányban lesz kénytelen rezsire költeni, ezáltal termékekre – és főleg szolgáltatásokra – kevesebb marad. Mindezek miatt Riccardo Marcelli Fabiani, az Oxford Egyetem gazdasági oktatója szerint már idén télen elérheti az eurozónát a recesszió.
zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.