Gazdaság hvg.hu 2021. május. 08. 13:12

Hatalmas Pfizer-szállítmányt rendelt az EU

1,8 milliard dózisról kötött szerződést 2023-ig.

900 millió garantált, és további 900 millió opcionális, azaz összesen 1,8 milliárd dózisra kötött szerződést az Európai Unió az amerikai-német Pfizer-BioNTech céggel. A megállapodásról az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen számolt be.

A szerződés nemcsak a vakcinák legyártására vonatkozik, hanem arra is, hogy az oltóanyag minden fontos komponensének az EU-ból kell származnia.

Csak összehasonlításképpen: az EU vakcinaportfoliójában jelenleg 2,3 milliárd dózis van hat különböző gyártótól.

Az AP hírügynökség szerint a bejelentés jelzi azt is, hogy az EU teljes mértékben bízik a Pfizer-BioNTech új technológiájában, az mRNS alapú vakcinában, amelynek kifejlesztésében többek között Karikó Katalin biokémikus is részt vett.

A Pfizer-BioNTech már jelezte, hogy idén a második negyedévben 50 millió dózissal látja el az EU-t, ame kiválthatja a csúszó AstraZeneca-szállítmányokat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.