Vívónak készült, tévékapcsolgatás közben azonban ráakadt egy borászról szóló műsorra, és azonnal eldöntötte, ő is ezt akarja csinálni. Földi Bálint a barátaival kezdett bort készíteni a Balaton-felvidéken, azóta a palackjai eljutottak Budapest legjobb éttermeibe is.
Folytatódik a Mérlegen, a HVG üzleti podcastjának negyedik évada. A mostani adásban annak jártunk utána, tényleg világhírű-e a magyar bor és miért olyan nehéz külföldre exportálni. Ehhez Földi Bálint borászt hívtuk vendégül, aki felidézte, mi volt az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy főállásban bort szeretne készíteni, és a palackjain látható címkék mögötti családi történetet is elmesélte.
Beszéltünk arról is, miért fontos a hordómosásnál kezdeni a munkát, tényleg olyan idilli-e pincét vezetni, mint azt a filmeken látjuk, de arra is kitérünk, mire érdemes figyelni az étteremben, amikor bort rendelünk.
A műsor elején szokás szerint átbeszéljük az elmúlt időszak vállalkozásokat érintő híreit, szó lesz arról, mi kellene ahhoz, hogy valaki ne akarjon többet McDonald’sba menni, de azt is átbeszéltük, mit mond el az új TikTok-trend a nemek közötti egyenlőségről a munkahelyen.
Váltsd velünk valóra! – a műsort a Raiffeisen Bank támogatja.
- 00:00 Intró
- 00:30 Mi kellene ahhoz, hogy ne akarj többet mekizni?
- 05:56 #WomenInMaleFields
- 12:44 A stúdióban Földi Bálint borász
- 12:50 Mit jelent az, hogy valaki nem tipikus vállalkozó?
- 16:45 Mi volt az a pillanat, amikor eldöntötte, hogy borászkodásból akar élni?
- 18:56 Mennyi idő telt el az ötlet megszületésétől az első saját palackig?
- 20:28 Máshogy készül a bor Új-Zélandon, mint nálunk?
- 23:56 Mennyiből lehet pincét nyitni, és mik voltak a legnagyobb kezdeti kihívások?
- 27:16 Hogy jutottak el a piacra lépésig?
- 30:41 Milyen volt az idei szüret, hány palack bor készült?
- 31:57 Mi alapján dől el, hogy melyik bor milyen fogyasztói körnek készül?
- 35:15 Könnyebb-e manapság bort értékesíteni Magyarországon, mint 10 éve?
- 35:53 Hogyan lehet meggyőzni a vevőket, hogy a magyar bort válasszák?
- 38:21 Milyen a magyar bor megítélése világszinten, mennyire tud terjeszkedni egy magyar borászat?
- 45:12 Hogyan hat a klímaváltozás a magyar borászatokra?
- 47:46 A szezonális balatoni turizmus azt is jelenti, hogy kevesebb bor fogy?
- 53:58 Mire figyeljünk, amikor az étteremben kibontanak nekünk egy üveg bort?
- 59:52 A borok címkéinek története
- 1:04:20 Jótanács azoknak, akik vállalkozást szeretnének indítani
Iratkozz fel a Mérlegen csatornájára itt: Spotify, Apple Podcasts.
Vagy kövesd és hallgasd meg a HVG Podcastok műsorait az alábbi platformok bármelyikén: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud, YouTube.