Gazdaság Lengyel Miklós 2021. április. 12. 15:34

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Nagy-Britannia sikeres oltási kampánya, Brüsszel problémái e téren a Brexit mellé állítják a közvélemény növekvő részét – állapítja meg a Bloomberg, amely felmérte az első 100 nap hatását.

A Nagy-Britannia kilépése óta eltelt 100 nap a Brexit támogatóit erősítette meg: a felnőtt lakosság csaknem kétharmada úgy véli, hogy a sikeres oltási kampány jelentős részben annak tulajdonítható, hogy Londonnak nem kellett Brüsszelre várnia a vakcinabeszerzés ügyében – ezt az eredményt tükrözi a Bloomberg friss felmérése. Eszerint a válaszadók 67%-a úgy gondolja, hogy az EU ellenséges magatartást tanúsított Nagy-Britanniával szemben a vakcinákkal kapcsolatban éppúgy, mint a kereskedelmi konfliktusokban, melyek a kilépést követően azonnal megkezdődtek. Mindössze 13% válaszolt úgy, hogy az EU ezeknek a konfliktusoknak a során úgy viselkedett "mint szövetséges és jóbarát".

Egy megkérdezett középkorú nő úgy írta le az EU és Nagy-Britannia kapcsolatát, mint dühös elvált partnerekét. Egy olasz bevándorló fia a kilépés ellen szavazott 2016-ban, de most örül, hogy Nagy-Britanniában él, ahol már 39 millió vakcinát adtak be, míg ősei földjén, Itáliában csak 13 milliót.

Nagy-Britannia tavaly úgy döntött, hogy nem vesz részt az EU vakcinabeszerzési programjában, hanem közvetlenül tárgyal a gyógyszergyárakkal. Ezért gyorsabban jutott nagy mennyiségű oltóanyaghoz, mint Brüsszel.

Az olasz bevándorlók fia ennek ellenére újra a Brexit ellen szavazna, de a brit polgárok jórésze nem ért vele egyet. Csaknem az egyötöde azoknak, akik a kilépés ellen szavaztak 2016-ban, ma már a Brexit mellett állnak. Jelenleg a britek 54-46 arányban szavaznának a kilépésre, míg 2016-ban szorosabb volt az eredmény: 52-48.

A kereskedelmi viták "gyermekbetegségek". Ezt mondta Boris Johnson miniszterelnök az uniós vámhatárokon létrejött helyzetért. A brit polgárok úgy vélik: hosszú távú problémákról van szó.

A válaszolók 62%-a úgy gondolja, hogy romlottak a kereskedelmi kapcsolatok az EU-val, és mindössze 8% válaszolt úgy, hogy jobbak lettek. Ami a más országokkal folytatott kereskedelmet illeti, ott eléggé megosztott a közvélemény: 32% szerint javulást hozott a Brexit, 30% szerint nem, és 38% nem tudja.

Az igazság az, hogy a kereskedelem háttérbe szorult a járvány, és a vele járó gazdasági válság miatt – írja a Bloomberg. Ez lehet, hogy igaz általában az Egyesült Királyságra, de Észak-Írországra nem, hiszen ott zavargások is kitörtek, mert a vámhatárok újra felvetették az egész ír problematikát. A protestánsok és a katolikusok másképp ítélik meg a helyzetet, de abban mindkét csoport egyetért, hogy a Brexit miatt romlott az áruellátás.

Nemcsak Észak-Írországban gond ez: Brixtonban is panaszkodnak a kereskedők. Egyikük szerint "a kilépés nagy hiba volt, hiszen Nagy-Britannia ugyanabban a földrajzi övezetben fekszik, mint az Európai Unió."

Rishi Sunak pénzügyminiszter azzal büszkélkedik, a brit vállalkozóknak 407 milliárd font összegű támogatást nyújt az állam, hogy leküzdjék az elmúlt 300 év legnagyobb gazdasági válságát. Csakhogy rekord-adóemeléssel akarja megteremteni ennek a fedezetét.

Mit hoz a jövő?

A briteknek már elegük van a Brexit témából, és inkább azzal foglalkoznak, mi lesz ezután. Míg Boris Johnson konzervatív pártja állandóan a kilépés előnyeit hangsúlyozza, az ellenzék – a Munkáspárt és a liberálisok – nem állnak ki amellett, hogy hatalomra jutásuk esetében visszavezetnék Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Az igazi nagy vita most a kormánypárton belül zajlik, mégpedig arról, hogy az államnak milyen szerepet kell játszania a gazdaságban és általában a társadalom életében. A pandémia és a gazdasági válság óriási mértékben megnövelte az állami szerepvállalást. Ezt a konzervatív pragmatikusok szorgalmazzák, de velük szemben állnak a klasszikus liberalizmus képviselői, akik szerint túlságosan nagy az állam szerepe Nagy-Britanniában.

Ezért "még annak a veszélye is fennáll, hogy a Nagy-Britanniát kormányzó konzervatív párt kettészakad" – nyilatkozta a Bloombergnek Steve Baker, aki egykor Brexit-miniszter volt Londonban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.