Gazdaság hvg.hu 2021. február. 21. 22:32

Kivette a polgármester a húst a menzák kínálatából, kibukott rá a francia kormány

Az egyik miniszter szerint Lyon vezetője megsértette a gazdákat és a henteseket.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Lyon zöldpárti polgármesterének döntése alapján a továbbiakban nem szolgálnak fel húsos fogásokat a diákoknak az iskolai menzákon. Gregory Doucet szerint ez megkönnyíti a felszolgálást az étkezéseknél a járvány idején, amikor számos korlátozásnak kell megfelelni, például tartani kell egymástól a biztonságos távolságot.

A francia kormány több tagja is élesen kritizálta a polgármester döntését. Julien Denormandie agrárminiszter szerint nem volna szabad ideológiát keverni a gyermekétkeztetésbe. „Adjunk nekik olyan ételeket, amelyekre szükségük van, hogy rendben fejlődjenek. A hús ezek közé tartozik” – írta a Twitteren.

Gerald Darmanin belügyminiszter szerint Doucet a döntésével megsértette a francia gazdákat és henteseket. Az intézkedést elitistának nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg gyerek olyan körülmények között él, hogy kizárólag az iskolai menzán fogyaszthat húsos ételeket.

A polgármester azzal vágott vissza, hogy elődje, a jobboldali Gerard Collomb pontosan ugyanezt az intézkedést vezette be a járvány első hulláma idején, és hangsúlyozta, hogy a menü – amely halat és tojást tartalmaz – beleillik a kiegyensúlyozott étrendbe.

Táplálkozásszakértők szerint a vegetáriánus étrend biztonságos a gyerekek számára, de különösen oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű protein, vas és ásványi anyagok kerüljenek a szervezetükbe – jegyezte meg cikkében a BBC.

Hozzátették, hogy a lyoni konyha kifejezetten a húsos ételeiről híres. Az idők azonban változnak, amit bizonyít, hogy a húsmentes élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet Franciaországban, 2018 óta pedig törvény írja elő, hogy hetente egyszer vegetáriánus ételt kell felszolgálni a menzákon.

Doucetnek nem ez az első megnyilvánulása, amely megrökönyödést okozott. Korábban arról beszélt, hogy a legtöbb francia sportesemény – köztünk a Tour de France kerékpáros körverseny – macsó és környezetszennyező, és nem akarja, hogy érintsék a várost egészen addig, amíg nem válnak környezetvédelmi szempontból felelőssé.

(BBC, France24)

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.